
Het achteruitrijsignaal van werkvoertuigen, zogenoemde piepers, bleek direct bij de start van de bouw van de Gaasperdammertunnel hinderlijk voor omwonenden. Daarom kregen bijna alle voertuigen van IXAS die vast op het werk staan ‘witte ruis’, een andere veiligheidssignalering die minder hinder geeft. Het kan zijn dat u sinds november toch weer meer piepers hoort. We leggen graag uit hoe dat komt.
Geen witte ruis bij hoogwerkers
Op het bouwterrein zijn regelmatig hoogwerkers nodig. Ook hoogwerkers hebben een piepende veiligheidssignalering. Het volume van deze piepers is vaak harder dan dat van de achteruitrijpieper. Dat is nodig omdat de bestuurder de pieper altijd moet kunnen horen, dus ook als hij op hoogte werkt. De witte ruis is niet geschikt voor hoogwerkers en kan hiervoor dus niet ingezet worden. IXAS heeft wel bij 35 op het werk aanwezige hoogwerkers het geluid van de piepers zachter gezet om overlast zo veel mogelijk te beperken.
Korte periode op het bouwterrein
Een tweede oorzaak is dat er regelmatig voertuigen voor een korte periode op het bouwterrein zijn. Deze onderaannemer wordt dan kort ingehuurd voor een specifieke klus. Te kort om het voertuig om te bouwen van een piepend veiligheidssignaal naar witte ruis.