Reageren op een Ontwerptracébesluit, hoe werkt dat?

Het gewijzigde Ontwerptracébesluit A9 Badhoevedorp – Holendrecht (Amstelveen) ligt in maart 2016 ter visie. Hoe kunt u de plannen inzien, een zogenoemde zienswijze indienen en wat wordt daar eigenlijk mee gedaan? Gerard Koot, projectleider planstudie A9 vertelt.

Plannen voldoen aan wettelijke normen

Het gewijzigde Ontwerptracébesluit dat ter visie wordt gelegd, bevat een beschrijving en een kaart van de wijzigingen ten opzichte van het in 2011 vastgestelde Tracébesluit Schiphol-Amsterdam-Almere. Ook bevat het de maatregelen die Rijkswaterstaat neemt voor de inpassing van de weg in de omgeving én de maatregelen die we nemen om te zorgen dat het gewijzigde Ontwerptracébesluit aan de wettelijke normen voldoet. ‘Bijvoorbeeld het plaatsen van geluidschermen om te voldoen aan geluidsnormen’, vertelt Gerard. ‘Daarnaast hebben we onder meer onderzoek laten doen naar het effect van de verbreding van de A9 op natuur, archeologie, luchtkwaliteit, veiligheid en de waterhuishouding. De onderzoeksresultaten zijn als bijlagen opgenomen in het gewijzigde Ontwerptracébesluit.’

Alle zienswijzen even belangrijk

U kunt de plannen 6 weken inzien vanaf de datum dat het gewijzigde Ontwerptracébesluit ter visie ligt. Onder meer bij het gemeentehuis in Amstelveen, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en via www.platformparticipatie.nl. Via deze website kunt u in die 6 weken een zienswijze op het gewijzigde Ontwerptracébesluit indienen. Dit kan ook tijdens een van de informatiebijeenkomsten die Rijkswaterstaat eind februari en begin maart 2016 organiseert. ‘Het indienen van zienswijzen is laagdrempelig en gratis’, zegt Gerard. ‘Bewoners en andere belanghebbenden kunnen onderwerpen aan de orde stellen, oplossingen aandragen of op eventuele onjuistheden reageren. Alle zienswijzen komen terecht bij het A9-projectteam en worden een voor een bekeken. We beoordelen aan welke verzoeken we kunnen voldoen: past het binnen het beschikbare budget, raken andere belanghebbenden hierdoor gedupeerd, etcetera? We kunnen niet aan alle verzoeken voldoen, maar dit onderbouwen we altijd goed.’

Goede onderbouwing noodzakelijk

‘We beantwoorden alle zienswijzen, met een onderbouwing. Dit wordt gebundeld in een rapport – de Nota van antwoord – dat begin 2017, 6 weken ter visie ligt als onderdeel van het gewijzigde Tracébesluit’, vertelt Gerard. ‘Belanghebbenden kunnen dan alleen nog reageren op de wijzigingen in het Tracébesluit ten opzichte van het Ontwerptracébesluit. En verder als ze al eerder een zienswijze hebben ingediend. Bijvoorbeeld als ze vinden dat hun zienswijze op het gewijzigde Ontwerptracébesluit onvoldoende is afgehandeld. Reageren op het gewijzigde Tracébesluit kan door het indienen van een beroep bij de Raad van State. Hieraan zijn wel griffiekosten verbonden. Het is van belang dat een beroep goed is onderbouwd. Voordat de Raad van State uitspraak doet, vindt in veel gevallen een zitting plaats. Waarin de Raad van State vragen kan stellen aan de mensen die een beroep hebben ingediend en het projectteam van de A9. Naar verwachting doet de Raad van State halverwege 2018 uitspraak.

Informatiebijeenkomsten

Rijkswaterstaat organiseert in de periode dat het gewijzigde Ontwerptracébesluit ter visie ligt informatiebijeenkomsten in Amstelveen om de plannen verder toe te lichten. Tijdens deze bijeenkomsten kunt u de stukken inzien, vragen stellen en reageren op het gewijzigde Ontwerptracébesluit door een zienswijze in te dienen. Bij de bijeenkomsten zijn ook medewerkers van het onafhankelijke Platform Participatie aanwezig. Zij kunnen u, als u wilt, helpen bij het formuleren en indienen van een zienswijze.