Schoonmaken tunneldak en aanbrengen bitumen

Aan de westkant van de tunnel is IXAS eind september gestart met de afwerking van het dak van de tunnel. Het dak maken we eerst schoon en daarna brengen we er een laag bitumen op aan.

Schoonmaken

Het betonnen dak van de tunnel maken we schoon met twee veegwagens die over het dak rijden. Ze verwijderen losse resten, maken de voegen die tussen de verschillende tunneldelen zitten schoon en zuigen water op. Het vegen, het opzuigen van het water en de wagens zelf zorgen voor geluid in de omgeving. Dat kan hinderlijk zijn voor u als bewoner.

Bitumen aanbrengen

Als het dak schoon is en het droog weer is, maken we het dak zwart met bitumen. We vegen eerst het laatste vuil weg, daarna spuiten we bitumen op het dak. Vervolgens strooien we er split (steenslag) over uit en rijden dit vast. Een tankwagen met bitumen en andere werkvoertuigen rijden via de bestaande bouwwegen naar het dak van de tunnel. De werkzaamheden kunnen zorgen voor geluid en de geur van bitumen in de omgeving.

Werktijden

We werken tussen 07:00 en 19:00 uur. Begin oktober zijn we ter hoogte van de wijk Kelbergen en werken dan verder richting de brug over de Gaasp. Daarna werken we rondom de Gooiseweg. Als het werk volgens planning verloopt, zijn we eind oktober gereed.

Bescherming tegen wortels en strooizout

Als het werk klaar is, ligt er een laag van ongeveer een halve centimeter op het dak die het beton beschermt als straks het park met de wegen en fietspaden erop ligt. Dankzij de zwarte laag kunnen wortels van planten en bomen zich niet in het beton vastzetten en kan strooizout, dat in de winter wordt gebruikt om gladheid van de wegen te bestrijden, het beton niet aantasten.