Start storten onderwaterbeton verdiepte ligging begin mei

De werkzaamheden voor de bouw van de noordelijke bak van de verdiepte ligging vorderen gestaag. Op dit moment voeren we verschillende werkzaamheden uit op verschillende locaties in de toekomstige bak: we boren palen, ontgraven bouwkuipen en pompen water in de bouwkuipen. De volgende stap is het storten van onderwaterbeton. Dit staat nu gepland voor begin mei.

Een mooie mijlpaal! VeenIX heeft inmiddels twee bouwkuipen vol met water gezet om het diepere deel te kunnen ontgraven; ter hoogte van de Keizer Karelweg en ten westen van de Beneluxbaan. Dit water is afkomstig uit de Amstel en is nodig om tegendruk te geven aan het grondwater zodat de bodem tijdens het ontgraven niet openbarst. Ook als de bouwkuip diep genoeg is, blijft het water erin staan voor tegendruk.

Diep in de bouwkuip

Voordat het beton in een bouwkuip gestort wordt, gaan duikers aan de slag om onder andere de damwanden schoon te maken, te inspecteren of de bouwkuip op diepte is en of de damwanden goed op elkaar aansluiten. Om te zorgen dat het onderwaterbeton straks goed hecht aan de palen, draaien duikers om elke paal een soort schotel. De eerste duikers zijn afgelopen week gestart.

(tekst loopt door onder de afbeelding.)

Begin mei storten onderwaterbeton

Terwijl VeenIX ter hoogte van de Van Hallweg en Amsterdamseweg nog palen aan het boren is, starten ze begin mei met het storten van onderwaterbeton in de eerste compartimenten. Dit is 1,5 maand later dan de eerder gecommuniceerde medio maart. Het verschuiven van de planning heeft deels te maken met het veranderen van de volgordelijkheid van het werk en een stukje vertraging.

Per compartiment moet het onderwaterbeton in één keer gestort worden zodat er geen naden en scheuren ontstaan tijdens het drogen. Bij het grootste compartiment duurt dit 52 uur, bij het kleinste een paar uur. Dit betekent dat VeenIX bij het grootste deel van de compartimenten ook in de nacht doorwerkt en dat levert geluidsoverlast in de nacht op voor de omgeving. Bewoners die in aanmerking komen voor compensatie hebben een brief hierover ontvangen.