Testrijden nieuwe Huntumdreef

Zondag 14 mei gaat de nieuwe Huntumdreef weer open voor autoverkeer. Tijdens de afsluiting heeft IXAS de tunnelmoot ter hoogte van de Huntumdreef gebouwd en de weg op het dak van de nieuwe tunnel gelegd. Vrijdag 12 mei kwam het GVB alvast proefrijden. De nieuwe Huntumdreef heeft voor auto’s zometeen namelijk een flinke helling. Een chauffeur kwam alvast kijken hoe dat eruitziet.

Tunnel en oude A9

Verkeer dat over de Huntumdreef naar de Meerkerkdreef rijdt, moet nu bij de kruising met de A9 eerst over het tunneldak rijden en direct daarna onder de oude A9 door. Omdat de tunnel en de oude A9 erg dicht bij elkaar liggen, zit er een korte, maar steile helling in de weg. Het hellingspercentage is hier 10%. De chauffeur heeft vrijdagmiddag even rustig kunnen kijken hoe de nieuwe wegsituatie is. Bijvoorbeeld om te ervaren of chauffeurs in hogere voertuigen mogelijk schrikken van de steile helling in combinatie met het lage viaduct. Hij doet verslag van zijn proefrit bij zijn collega’s.

Hoogtebeperking

Het viaduct van de A9 heeft nu een hoogte van 3.65 meter. Voertuigen mogen in Nederland tot 4.00 meter hoog zijn. Niet alle voertuigen kunnen daarom over de Huntumdreef en Meerkerkdreef rijden. Om te bewaken dat er geen voertuigen vast komen te zitten onder het viaduct, worden er verkeersborden en schrikbalken geplaatst. Raak je met je voertuig deze balk? Dan pas je niet onder het viaduct door. Voor de afsluiting was het viaduct 3.75 meter; toen was er ook al een hoogtebeperking. Als de tunnel in 2020 open gaat voor verkeer, wordt de oude A9 gesloopt en vervalt de hoogtebeperking. Ook de steile helling in de Huntumdreef en Meerkerkdreef verdwijnt dan.

Fiets- en voetpad

Het fiets- en voetpad over de Huntumdreef blijven nog dicht tot uiterlijk 6 juni. De tunnelmoot waar deze paden overheen lopen, is nog niet klaar. Als het fiets- en voetpad weer open gaan, zijn ze eerst nog wat smaller. Er is dan nog onvoldoende ruimte voor een breed fietspad. De hellingen in het fietspad worden veel minder steil dan die voor de auto’s, namelijk maximaal 4,5 procent.