Update werkzaamheden Gaasperdammertunnel

Het werk op de bouwplaats van de Gaasperdammertunnel gaat gestaag verder. Aannemerscombinatie IXAS werkt aan het afbouwen van de tunnel. Niet alle werkzaamheden zijn zichtbaar, omdat een deel in de tunnel plaatsvindt.

De wisselbaan, de middelste buis van de tunnel, krijgt een dak. De betonnen tunnelbuizen zijn opgedeeld in moten van 50 meter. Elke moot van het dak van de wisselbaan heeft een oppervlakte van ongeveer 765 vierkante meter en is er 220 kubieke meter beton voor nodig. Op 11 december 2018 maakten we het eerste betonnen deel, ofwel de eerste moot, van het dak van de wisselbaan. Inmiddels staat de teller op zestien en is 3700 kuub beton verwerkt. In juli van dit jaar moeten alle 54 moten van het dak zijn gestort en is ook de wisselbaan volledig overdekt.

Hittewerende bekleding

Begin januari is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden om in de reeds afgebouwde tunnelbuizen hittewerende bekleding aan te brengen. Deze bekleding zorgt ervoor dat de Gaasperdammertunnel aan de eisen voor brandwerendheid voldoet. Voordat we in 2020 de openstellingsvergunning aanvragen, volgt alleen nog een korte testperiode van de luidsprekers en wordt de verlichting opnieuw ingesteld.

 

De helft van de 366 hulppostkasten in de tunnel zijn inmiddels al voorzien van de bekleding. En de eerste vier moten van de circa 260 te bekleden moten zijn ook al klaar. Dit najaar is dit onderdeel van de afwerking gereed.