Vleermuizen krijgen tijdelijke woningen

Je ziet ze overdag nauwelijks of zelden, maar ’s nachts vliegen ze ook in Amsterdam Zuidoost: vleermuizen. Als voorbereiding op de werkzaamheden aan de A9 moeten planten en bomen weg. Hierbij houden we ook rekening met de dieren. We plaatsen begin juni speciale vleermuiskastjes op bomen die blijven staan. De kastjes zijn een tijdelijk onderkomen tot er over een paar jaar voldoende nieuwe aangeplante bomen zijn met natuurlijke holtes.

 

kaartjevleermuizenkast

Verspreid

De 20 huisjes komen op 4 verschillende plekken in de omgeving: de dichtstbijzijnde parken, het Reigersbospad en de Langbroekdreef. Het was niet eenvoudig om deze locaties te vinden. De ‘vakantiewoningen’ moeten namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten de kastjes op een rustige, hoge plek worden opgehangen aan een stevige boom, moet er een vrije aanvliegroute zijn voor de vleermuizen en kijken de huisjes altijd op het zuidwesten. Op de kaart staan de locatie van de vleermuizen vermeld.

 

 

1 Populieren langs het park 2 Wilgenbos 3 Reigersbospad 4 Populieren langs de Langbroekdreef

Planten en vissen opvangen

Tegelijkertijd met de werkzaamheden aan de spoorkruising Amsterdam-Utrecht, zoekt een gespecialiseerd bureau beschermde planten op en verplant ze. Bij de spoorkruising is dit reeds gebeurd, voor de rest van het werk gebeurt dit grotendeels in augustus omdat de omstandigheden dan het beste zijn. De planten worden met speciaal gereedschap uitgeschept en in een bak verzameld. We verplaatsen de planten vervolgens naar groeiplaatsen in de omgeving. Zo kunnen ze ongestoord doorgroeien. Tot slot moet een watergang nabij de spoorkruising gedempt worden. Na ecologisch onderzoek blijken er geen zeldzame dieren te leven. Toch worden alle vissen en amfibieën ‘afgevist’ en naar omringende wateren gebracht.