Wapens Amstelveen en Ouder-Amstel op A9-bruggen over Amstel en Bullewijk

Aan de zuidkant van de A9, ten westen van de Amstel, is het eerste steunpunt van de nieuwe brug over de Amstel gerealiseerd, onderdeel van de verbreding van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht. Een groot betonnen maar open object dat duidelijk laat zien waar de extra rijstroken van de A9 straks komen te liggen. Met als opvallend detail het wapen van Amstelveen op de kopse kant. ‘Aan de andere kant van de Amstel komt eenzelfde steunpunt maar uiteraard met het wapen van Ouder-Amstel op de kopse kant’, aldus Louis van Galen, adviseur ruimtelijke kwaliteit en vormgeving.

‘In de uitvraag van Rijkswaterstaat hebben we opgenomen dat de bruggen over de Amstel en de Bullewijk specials moesten worden. De brede onderdoorgangen van de bruggen vormen de belangrijkste landschappelijke en ruimtelijke verbinding tussen het noordelijke en zuidelijke deel van de Amstelscheg. De bruggen dienen als het ware als landschapsvensters vanuit Amsterdam op het Groene Hart”, aldus Louis.

Gigantische overspanning

De bruggen hebben straks een gigantische overspanning: de brug over de Amstel circa 160 meter, de brug over de Bullewijk circa 105 meter. Louis: ‘We wilden voorkomen dat de bruggen grote ‘lompe’ betonnen zwaargewichten zouden worden, want dat risico loop je met dit soort afmetingen. De eis was om de bruggen een ranke uitstraling te geven met net dat beetje extra’.

‘Beetje extra’

En dat beetje extra werden onder andere deze wapens van Amstelveen en Ouder Amstel. Paulette Koek-Baks, wethouder A9 in Ouder-Amstel, is enthousiast: ‘Waar zie je het, de gemeentewapens in de steunpunten van de brug die de binnenkomst in je gemeente markeren. Het maakt de brug over de Amstel weer net iets specialer. Mooi dat het gemeentewapen op deze manier een eigentijdse toepassing krijgt.’ Evenals Adam Elzakalai, wethouder A9 in Amstelveen: ‘De brug over de Amstel is een kenmerkende entree voor bewoners van Amstelveen. Je kan nu echt zien hoe breed de brug in de toekomst gaat worden en waar het A9 verkeer straks langs de voormalige Kruitfabriek rijdt. De overgang wordt nu extra bijzonder en iconisch door het gemeentewapen aan weerszijden van de brug.’

De westkant van de brug over de Amstel staat in Amstelveen. Op de steunpunten aan de noord- en zuidzijde van de A9, komt dan ook het wapen van Amstelveen. Op de oostelijke steunpunten en op de brug over de Bullewijk schittert straks het wapen van Ouder-Amstel.