Werkzaamheden Schipholbrug in september

Als onderdeel van de verbreding van de A9, moet de Schipholbrug, zowel aan de noord- als de zuidkant verbreed worden. Ook de brugkleppen worden vervangen door grotere exemplaren.

Overzicht

Hieronder vindt u de geplande werkzaamheden in de maand september.

Aanvaarbescherming

Om te voorkomen dat schepen tegen de pijlers van de brug of de kade aanvaren, is er aanvaarbescherming. De huidige betonnen aanvaarbescherming moet gesloopt worden. Vooraf wordt tijdelijke aanvaarbescherming geplaatst (bruine vlakjes op de kaart). De aanvaarbescherming staat uit buispalen die in het water geboord worden en vervolgens worden er planken tegen aan geplaatst. Om de buispalen te plaatsen, worden duikers ingezet. Deze duikers gaan, voordat de paal geplaatst wordt, bekijken over in de grond kabels en leidingen liggen die in de weg liggen voor de paal.

Wanneer?

Het plaatsen van de tijdelijke aanvaarbescherming is een week opgeschoven en staat gepland in de week van 29 augustus. Het slopen staat gepland vanaf maandag 5 september en duurt circa 2,5 week. We werken hier op doordeweekse dagen van 07.00 uur tot 19.00 uur. 

Tijdelijke werkplatforms

Voor de tijdelijke werkplatforms aan de noord- en zuidkant (in groen te zien op de kaart) worden funderingspalen geplaatst. Deze palen boren we de grond in.

Wanneer?

Deze werkzaamheden lopen de hele maand september door.

Verbreden Schipholbrug

De Schipholbrug wordt naar beide zijden verbreed, zie de blauwe delen op de kaart. Hiervoor boren we eerst aan de noordzijde van de brug de funderingspalen. We werken hierbij van oost naar west, dus van Amstelveenzijde naar Haarlemmermeerzijde.

Wanneer?

In de week van 8 september tot en met begin oktober, op doordeweekse dagen van 07.00 tot 19.00 uur. 

Afsluiting Schipholdijk

Voor de werkzaamheden aan de Schipholbrug hebben we routes nodig voor het bouwverkeer. Eén van deze routes loopt over de Schipholdijk. Vanwege de beperkte ruimte blijkt het niet mogelijk de Schipholdijk aan de oostkant van het water open te houden voor het verkeer én de veiligheid voor de weggebruikers te kunnen waarborgen tijdens de werkzaamheden.

Wanneer?

De Schipholdijk aan de oostkant van het water is vanaf woensdag 7 september tot medio 2024 afgesloten.

Verbreden landhoofden

De bestaande landhoofden van de brug (de overgang van vaste wal naar brugdeel) worden verbreed.

Om de ondergrond te verstevigen wordt gebruik gemaakt van grote blokken in elkaar geperst piepschuim. Hierdoor kan er sneller gewerkt worden. Als we lagen zand zouden gebruiken om de ondergrond te verstevigen, zou de doorlooptijd veel langer zijn. De blokken worden volgens een ontwerp opgebouwd. Hierdoor wordt de druk van het verkeer verdeeld en wordt voorkomen dat de grond gaat zakken.

Wanneer?

De werkzaamheden lopen de hele maand september door.

Wat merkt u ervan?

Het piepschuim kan bij transport kleine beschadigingen op lopen, waardoor kleine stukjes piepschuim wegwaaien. We lopen dagelijks een ronde om losse stukjes op te ruimen, maar het is dus goed mogelijk dat er kleine stukjes piepschuim in de omgeving te vinden zijn. Na deze werkzaamheden doen wij een eindschoonmaakronde.

Hieronder alle werkzaamheden in een overzicht:

Naar werk: Schipholbrug