Werkzaamheden tijdelijke leidingbrug

Tijdelijke leidingbrug 

Van vrijdag 15 september 20.00 uur tot zaterdag 16 september 07.00 uur, voeren we werkzaamheden uit aan tijdelijke pijpleidingen tussen de Grondbank, de Amstel en de verdiepte ligging. Deze pijpleidingen moeten over de Keerpuntweg, Beneluxbaan en Ouverture heen. Daarom leggen we een leidingbrug aan. Een leidingbrug bestaat uit palen (steunpunten) waar de leidingen op komen te liggen over de weg heen. We werken in de nacht om verkeershinder zo veel mogelijk te beperken. 

Om de leidingbrug stevig vast te zetten, voeren we grondwerkzaamheden uit en leggen we betonnen platen onder de steunpunten. Hiervoor verwijderen we tijdelijk barriers (betonnen blokken langs de weg). Hier kunt u mogelijk hinder van ondervinden. Zie afbeelding 1 op de laatste pagina voor de locatie van deze leidingbrug. Het plaatsen van de steunpunten voor de leidingbrug en het hijsen van de leidingen, doen we op een later moment. Zodra we weten wanneer dit kan worden ingepland, ontvangt u daarover wederom een brief. 

Waarom een leidingbrug? 

In april zijn we gestart met de bouw van de noordelijke bak van de verdiepte ligging. De noordelijke bak wordt gebouwd door een rij bouwkuipen aan te leggen. Bouwkuipen zijn waterdichte bakken bestaande uit damwanden die daarna worden uitgegraven. Het gaat daarbij om zand, veen en kleigrond. De droge grondlagen uit de bouwkuipen worden over land afgevoerd. Voor het afgraven van de diepere lagen, moet eerst water in de bouwkuip gepompt worden. Dat is nodig als tegendruk van het grondwater, zodat de bodem niet openbarst als we gaan graven. Het vullen van de bouwkuipen gebeurt met water uit de Amstel. Hiervoor moeten we 2 leidingen aanleggen tussen de Amstel en de verdiepte ligging. 

De natte grond voeren we vervolgens met 2 andere leidingen af naar de Grondbank, aan de zuidzijde van de A9, tussen de Burgemeester Boersweg en de Amstel. Het voordeel van het afvoeren per leiding is dat de natte grond niet op de wegen terecht komt en dat er minder transporten over de weg nodig zijn. 

Wat merkt u ervan? 

Geluids- en trillingshinder 

De werkzaamheden leveren geluidshinder op, met name door de aanwezigheid van bouwverkeer en het geluid van materiaal op materiaal. Omdat er in de nacht gewerkt wordt en er weinig andere omgevingsgeluiden zijn, verwachten we dat de werkzaamheden extra goed hoorbaar zijn. Daarnaast is er verlichting nodig om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. Hier kunt u mogelijk ook hinder van ervaren. 

Verkeershinder 

Er is verkeershinder op de Keerpuntweg en Beneluxbaan: 

  • Van vrijdag 15 september 20.00 uur tot zaterdagochtend 07.00 uur is het voet- en fietspad van de Keerpuntweg ten noorden van de A9 afgesloten. Verkeersregelaars leiden de voetgangers en fietsers daarom over de rijbaan. 
  • Van vrijdag 15 september 00.00 uur tot zaterdagochtend 07.00 uur is de Beneluxbaan van zuid naar noord afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het verkeer wordt via bebording omgeleid via de Laan van Langerhuize, Burgemeester Boersweg en Oranjebaan. 

Werken in de nacht

Om de werkzaamheden uit te voeren, moeten de Keerpuntweg en de Beneluxbaan dicht. Dit mag alleen in de nacht zodat het verkeer op doordeweekse dagen zoveel mogelijk kan blijven doorstromen. Bij het maken van de planning proberen we een balans te vinden tussen omgevings- en verkeershinder. Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat de omgeving geluids- en/of trillingshinder ondervindt van de werkzaamheden. 

Meer informatie

  • Vragen over de werkzaamheden kunt u stellen via vragen@veenix.nl
  • Meer informatie over de werkzaamheden aan de A9BAHO vindt u op deze website van Rijkswaterstaat
  • Via deze pagina kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief van het project
  • Voor vragen of opmerkingen over het project kunt u contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002
  • Ook bent u van harte welkom in Belevingscentrum Amstelveen InZicht, geopend op woensdag t/m vrijdag en iedere eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur. Amstelveen InZicht is gevestigd op Stadsplein 103 te Amstelveen, boven de bibliotheek.