Wijziging verkeerssituatie A9 Gaasperdammerweg

Rijkswaterstaat verbreedt de komende jaren de A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen (Gaasperdammerweg) van drie naar vijf rijstroken per rijrichting, met een wisselstrook. De werkzaamheden aan de A9 maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam- Almere (SAA).

Extra rijstroken, tunnel en park

De extra rijstroken op de A9 verbeteren de doorstroming en daarmee ook de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Het werk aan de Gaasperdammerweg is klaar in 2020. Ook bouwt Rijkswaterstaat een 3 kilometer lange tunnel die zorgt voor schonere lucht en minder geluidoverlast in de omliggende woonwijken. Bovenop het dak van de tunnel komt een groot park dat de wijken in Amsterdam-Zuidoost met elkaar verbindt. In 2021 wordt het park aangelegd.

Parallelbaan

Aannemerscombinatie IXAS legt eerst de vloer van de toekomstige wisselbaan aan en gebruikt deze vanaf 5 mei als parallelbaan met 2 rijstroken voor verkeer richting Holendrecht. Ter hoogte van rivier de Gaasp splitst de rijbaan op in 1 rijstrook op de huidige A9 en de 2 rijstroken op de lager gelegen parallelbaan.

Opsplitsen

Verkeer naar de S113 en S111 moet rechts aanhouden en via de parallelbaan rijden. Verkeer naar de S112 houdt links aan. Het door- gaande verkeer richting de A2 kan zowel links als rechts aanhouden. Deze situatie blijft van kracht tot de tunnel in 2020 opengaat.

Informatieborden

Rijkswaterstaat informeert weggebruikers vooraf zo goed mogelijk over de wijziging in de verkeerssituatie. Vanaf 5 mei hangen er duidelijke informatieborden boven de weg. Tevens kunt u hier de animatie bekijken van de gewijzigde situatie.

 

Factsheet – Wijziging verkeerssituatie A9 Gaasperdammerweg (PDF)