Komende tijd veel hinder voor omwonenden langs A9

Rijkswaterstaat en IXAS zijn de komende periode op de A9 opnieuw druk met onder meer het plaatsen van damwandplanken voor de middenbermdamwand en het aanbrengen van heipalen voor de tunnelbuizen. Dit gaat veel hinder veroorzaken. Tegelijkertijd informeren we u in bijgaande document over alle werkzaamheden die klaar zijn.

Damwandplanken voor middenbermdamwand

Damwandplanken vormen een lange wand die zand en water in de ondergrond op zijn plek houdt. De huidige A9 is niet alleen een weg, maar ook een dijk die de laaggelegen polders aan weerszijden tegen hoog water beschermt. Voor de bouw van de tunnel wordt de A9 en daarmee de dijk weggehaald. De damwand neemt die dijkfunctie over. Van deze werkzaamheden gaan omwonenden langs de A9 veel hinder ondervinden. De werkzaamheden duren tot augustus. In november komen de damwandstellingen nog een keer terug.

Heipalen voor de tunnelbuizen

Het aanbrengen van de derde en ook laatste serie heipalen start direct na 8 juni. Dit zijn 8.000 palen die nodig zijn voor de overige vier tunnelbuizen. Deze werkzaamheden duren tot en met februari 2017 en veroorzaken eveneens veel hinder.

Brug over de Gaasp (noordzijde)

Nu al het verkeer over de nieuwe Brug over de Gaasp rijdt, start op 9 mei de ontmanteling van de noordelijke brug. Het deel boven rivier de Gaasp wordt eerst weggehaald. Van eind mei tot medio juni wordt het oostelijke deel en van medio juni tot medio juli het westelijke deel verwijderd. Als laatste wordt tussen begin juli en eind augustus de fundering van de pijlers over de gehele lengte van de brug weggehaald. Voor deze werkzaamheden gaan de Provincialeweg en de Stammerdijk enkele keren dicht.

 

Lees hier de gehele factsheet over de komende werkzaamheden en de fases die al zijn afgerond.

I