Sloop van Pand 14 is begonnen

De sloop van Pand 14 is vrijdag 27 juni begonnen. Het pand wordt gesloopt in verband met de verbreding van de A9 Gaasperdammerweg. Een moment om terug te kijken op de bijzondere geschiedenis van het pand.

De draaiende Chinees

Pand 14 wordt in de jaren 70 gebouwd. Jarenlang huisvestte het pand een Chinees restaurant. Vanwege de draaiende vloer in de eetzaal kreeg het pand in de volksmond de toepasselijke bijnaam ‘de draaiende Chinees’. In 2002 wordt het inmiddels leegstaande pand gekraakt door Staas Lucassen. Het gekraakte pand groeit onder leiding van de jonge enthousiaste ondernemer uit tot een ‘geheime’ culturele broedplaats, waar optredens en tentoonstellingen worden georganiseerd en biedt atelierruimte aan kunstenaars.

 

Culturele bestemming

In 2011 verwerft Rijkswaterstaat het eigendom van Pand 14. In verband met de verbreding van de A9 Gaasperdammerweg moet het pand worden gesloopt. Vanaf dit moment omhelst stadsdeel Zuidoost van gemeente Amsterdam Pand 14 en geeft Bureau Broedplaatsen het een culturele bestemming. Op 2 december 2011 wordt Pand 14 zelfs officieel geopend door de Nachtburgemeester van Amsterdam, 100% Isis. Met Staas Lucassen wordt de afspraak gemaakt dat hij het pand tot 2014 kan gebruiken.

 

Het allerlaatste feest

In het weekend van 31 januari 2014 wordt het allerlaatste feest in Pand 14 gegeven en op vrijdag 27 juni 2014 valt definitief het doek: de sloop van Pand 14 is begonnen.