Een deel van de werkzaamheden van het project A1/A6 Diemen – Almere Havendreef doorkruist de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Hoe beschermt Rijkswaterstaat flora en fauna? Erik van Langen, adviseur Natuur & Inpassing bij Rijkswaterstaat legt het uit.
De EHS is een netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen natuurgebieden in Nederland. Het idee achter de EHS is het ontwikkelen van een aaneengesloten netwerk van natuur, zo groot en stabiel mogelijk. Door de verlegging en verbreding van de A1 en de verbreding van de A6, staat in die omgeving de EHS onder druk en worden bijvoorbeeld de leefgebieden van weidevogels aangetast.
Nieuwe natuur creëren
“Als grote veranderingen de natuur aantasten, treffen we maatregelen”, legt Erik van Langen uit. “We hebben afspraken gemaakt met de provincie Noord-Holland: we realiseren nieuwe natuur en er komen vervangende leefgebieden voor ringslangen, amfibieën, waterspitsmuizen, passages voor onder andere otters en bevers en een nieuw gebied voor meervleermuizen waar ze voedsel kunnen vinden. De aantasting van het leefgebied van weidevogels compenseren we via een fonds waaruit agrarische natuurverenigingen het weidevogelbeheer financieren.”
Mooie uitdaging
Het aanleggen en verbreden van wegen en het creëren van nieuwe leefgebieden is een mooie uitdaging. Van Langen: “De wegen worden eerst aangepakt en lopen op een paar plaatsen vlak langs de nieuw aan te leggen natuur. We werken volgens de regels die de Flora- en faunawet stelt, zoals het creëren van tijdelijke leefgebieden.” Er komt uiteindelijk 100 hectare nieuwe natuur bij, verspreid over de nieuwe gebieden.
Ook bouwen we bij Muiderberg een ecopassage van 50 meter breed: “Dat is een ingewikkeld traject en technisch lastig te realiseren”’, legt Van Langen uit. “Maar uiteindelijk, over een jaar of 10, is het een van de mooiste ecologische verbindingen en is het net als alle andere nieuwe natuurgebieden tot volle bloei gekomen: als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur.”
Foto ringslang: Piet Spaans