Wat en waarom aquaduct Muiden

Bij Muiden ligt het breedste aquaduct van Europa: 65 meter breed en circa 620 meter lang, met totaal 12 rijstroken. Op deze plek zijn 5 rijstroken per rijrichting beschikbaar én een wisselbaan met 2 rijstroken. Tijdens de spits kan het verkeer straks gebruik maken van 7 rijstroken. Het dichte deel van het aquaduct is zo’n 194 meter lang.

 

Verkeer onder de Vecht

Het aquaduct is onderdeel van het verleggen en verbreden van de A1. Dit aquaduct wordt op palen gefundeerd. In totaal zijn ruim 5.300 palen gebruikt, waarvan de meeste als prefab-betonpaal zijn uitgevoerd. In de diepste delen van het aquaduct zijn zogenoemde Vibrocombipalen geheid.

Waterbruggen

Een aquaduct is een brug voor een waterloop, zoals een rivier, kanaal of spreng. Denk aan de reusachtige aquaducten die de romeinen bouwden. Zij gebruikten deze waterbruggen om waterlopen over lager gelegen gebieden te leiden, zoals bijvoorbeeld een dal. De aquaducten die toen gebouwd zijn, worden trouwens nog steeds gebruikt. Nu worden aquaducten vooral gebruikt om de scheepvaart een vrije doorgang te bieden.

Geen tunnel

Een aquaduct over een (snel)weg lijkt veel op een tunnel, maar is het niet. Het grote verschil is dat de waterloop bij een aquaduct door een betonnen bak stroomt, terwijl bij een tunnel alleen sprake is van een constructie onder de oorspronkelijke bedding door. De Vecht heeft met het nieuwe aquaduct bij Muiden weer de ruimte: we leiden de A1 onder de rivier door. Aan de westoever van het aquaduct komt een ecopassage met natte en droge stroken land.

 

Cijfers

  • Ca 5.300 heipalen (90 kilometer)
  • Ca 57.000 m³ beton
  • Ca 8000 ton wapeningsstaal
  • Ca 120.000 m3 grondverzet

Hoe verloopt de bouw en wanneer gaan er auto’s doorheen?

We hebben een tegenslag gehad bij de bouw van het aquaduct: zand en water liepen de bouwkuip in, er was een lek ontstaan. We bouwden daarom na de tegenslag het aquaduct met onderwaterbeton af.

Tour

Regelmatig organiseren we rondleidingen langs de werken van de A1/A6, waaronder het aquaduct. Ook een bezoek brengen aan de werken? Houd de pagina met rondleidingen in de gaten.

Lees ook

Naar werk: Aquaduct Muiden