Wat en waarom watercompensatie Bijlmerweide

Het klimaat verandert en daardoor komen er vaker korte maar hevige regenbuien voor, is er meer smeltwater dat via de rivieren ons land binnenkomt, en stijgt de zeespiegel. Daarom geven wij water de ruimte, voordat het die ruimte zelf neemt. In het landschap en in de stad moet meer plaats gemaakt worden om water op te slaan, bijvoorbeeld door het aanleggen van vijvers in woonwijken.

Meer water bij meer verharding

Rijkswaterstaat heeft de verplichting om voor elke vierkante meter extra wegverharding 10% extra oppervlaktewater te compenseren. Deze verplichting is ingesteld omdat er in Nederland steeds meer verhard oppervlak bij komt. Als het regent, blijft het water op het asfalt of tegels staan. Om te zorgen dat het water na het verbreden van de A9 Gaasperdammerweg en de bouw van de Gaasperdammertunnel nog steeds voldoende kan worden opgevangen, heeft Rijkswaterstaat in de Bijlmerweide extra oppervlaktewater gecreëerd.

 

Er moest 2,27 hectare extra oppervlaktewater worden gegraven. Om dat mogelijk te maken is een groot deel van de vijvers in de Bijlmerweide met een aantal meter verbreed waarbij er natuurvriendelijke oevers zijn gerealiseerd. Natuurvriendelijke oevers zorgen voor een gevarieerde flora en dat dieren makkelijk het water in en uit kunnen. Een aantal parkbruggen is verlengd en er zijn nieuwe bomen geplant.

 

Aan de zuidzijde van de A9 heeft Rijkswaterstaat in samenwerking met Waternet de Gaaspersingel aangelegd. Hierdoor kan het water dat eerst werd geloosd op de Gaasperplas, nu via deze singel naar rivier de Gaasp.

 

Lees meer over de Gaasperplas.