Wat en waarom Kruising Gooiseweg

Tussen knooppunten Holendrecht en Diemen wordt de A9 verbreed naar 2×5 rijstroken en een wisselstrook. Een deel van de nieuwe A9 komt in een tunnel. De Gooiseweg is in november 2015 ter hoogte van de A9 verplaatst van zijn oude plek naar een naastgelegen hulpbrug. Het oude viaduct is toen gesloopt.

Op- en afrit S112 Gooiseweg

De noordelijke op- en afrit van en naar de Gooiseweg zijn in december 2016 omgedraaid. De oprit naar de A9 werd de afrit naar de Gooiseweg en vice versa.  Dit was nodig om op de plek van de bestaande op- en afrit de Gaasperdammertunnel te kunnen bouwen. 

 

Knipsel Gooiseweg 21-7

Op de afbeelding boven ziet u de oude situatie, op de afbeelding onder ziet u de nieuwe situatie die geldt vanaf december 2016.

Als de tunnel open is voor verkeer, kun je bij de Gooiseweg de tunnel in- en uitrijden. Dat is bijzonder, want de Gaasperdammertunnel is straks de enige tunnel in een Nederlandse Rijksweg waar halverwege op- en afritten zijn. Ter hoogte van de Gooiseweg leggen we hiervoor op het dak van de tunnel een ovonde, een ovale rotonde, aan.  Als in 2020 de tunnel open gaat voor het verkeer, worden de op- en afritten opnieuw omgedraaid en krijgen ze hun definitieve plek Vervolgens breken we de oude A9 af en leggen we het park aan op het dak van de tunnel.

 

Op het dak van de nieuwe Gaasperdammertunnel komt niet alleen een park, maar ook drie dienstgebouwen. Aan het begin en het einde van de tunnel staan twee kleine dienstgebouwen. In het midden, bij de Gooiseweg staat een groot dienstgebouw. In dit gebouw staan twee grote noodstroomvoorzieningen en zijn werkplekken voor operators De tunnel wordt in principe vanuit de verkeerscentrale in Velsen bediend. Maar in geval van nood is het mogelijk om de systemen, vanuit het dienstgebouw bij de Gooiseweg, de tunnel aan te sturen. Het dak van het dienstgebouw wordt een uitkijkpunt in het park dat bereikbaar is met trappen vanuit het Nelson Mandela park en het Centraal Park Gaasperdam.

 

Uitzicht vanaf het uitkijkpunt dienstgebouw Gooiseweg