Water in bouwkuip aquaduct

Aan beide zijden van de Vecht zijn twee bouwkuipen gecreëerd voor de bouw van het toekomstige aquaduct bij Muiden. Na verloop van tijd bleek dat er water met zand via de bodem in de oostelijke bouwkuip liep. Er is vervolgens besloten om beide bouwkuipen vol te laten lopen met water en het aquaduct af te bouwen met onderwaterbeton.

Vermoedelijke oorzaak

Vermoedelijk is er een ondergrondse verbinding ontstaan tussen de Vecht en de bodem van de oostelijke bouwput waardoor er water en zand de bouwput is ingestroomd. De precieze oorzaak wordt op dit moment nog nader onderzocht.

Oplossing

Als oplossing is gekozen voor het toepassen van onderwaterbeton. Dit betekent dat onder water een betonnen vloer tussen de damwanden wordt gestort die ervoor zorgt dat de bouwkuipen leeggepompt kunnen worden. Zo kunnen we verder met de werkzaamheden. Inmiddels is de oostelijke bouwkuip drooggepompt. Tot begin april 2016 werkt de aannemer aan het onderwaterbeton aan de westzijde, daarom staat die bouwkuip nog onder water. Daarna wordt ook deze bouwkuip drooggepompt. Vooralsnog ontstaat er geen vertraging in de oplevering van het project A1/A6 Almere Havendreef.

Lees ook

 

Naar werk: Aquaduct Muiden