Op het dak van de nieuwe Gaasperdammertunnel komt niet alleen een park, maar komen ook drie dienstgebouwen. Aan het begin, het einde en in het midden van de tunnel: bij de Gooiseweg. De dienstgebouwen zijn belangrijk voor het aansturen van de tunnelsystemen. Zonder goed werkende dienstgebouwen kan de tunnel niet open.
In de dienstgebouwen staan de technische installaties die de systemen van de tunnel aansturen. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheidssystemen en de ventilatiesystemen. De gebouwen zijn in principe onbemand, maar monteurs zullen met grote regelmaat langskomen om ervoor te zorgen dat alle systemen goed blijven draaien.
Dienstgebouw heeft prioriteit
Het is belangrijk dat de dienstgebouwen zo snel mogelijk klaar zijn. De tunneldelen waar de dienstgebouwen op komen te staan, zijn dan ook als eerste gebouwd. Als de gebouwen klaar zijn, kunnen we starten met het inbouwen van de honderden computers en installaties. We starten hier dit voorjaar mee. Na het inbouwen worden de installaties ook nog uitgebreid getest. Dit testen gaat maanden duren, om er zeker van te zijn dat ook bij uitzonderlijke situaties alle installaties vlekkeloos werken.
In geval van nood
De tunnel wordt in principe vanuit de verkeerscentrale in Velsen bediend. Maar in geval van nood is het mogelijk om de systemen vanuit het dienstgebouw op het midden van de tunnel aan te sturen. Technisch gezien kunnen we de systemen binnen 1 seconde vanuit het middelste dienstgebouw besturen, maar het duurt natuurlijk wel iets langer om een wegverkeersleider van Velsen naar de Gaasperdammerweg te laten rijden.