A6 dwars door toekomstige Floriade

De Floriade is de wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de 10 jaar in Nederland wordt gehouden. De 7e editie vindt in 2022 plaats in Almere, aan het Weerwater. Dwars door de toekomstige Floriade loopt de A6. Bij de geplande verbreding van de A6 houden we rekening met de inpassing in de Floriadeplannen.

Inpassing A6

We verbreden en verlagen de snelweg ten opzichte van de huidige weg. Marc Ensinck is als adviseur ruimtelijke kwaliteit van Rijkswaterstaat betrokken bij de inpassing van de A6 in het Floriadegebied: “In de huidige situatie vormt de A6 een barrière tussen Almere Stad en Almere Haven. Door het verlagen van de A6, het realiseren van het Floriadeterrein met bijbehorende nieuwe verbindingen over de snelweg en andere aangrenzende gebiedsontwikkelingen verbinden we de stadsdelen beter met elkaar en verbeteren we de leefbaarheid. Dat is van grote waarde voor de stad.

 

Dit geldt niet alleen voor de periode tijdens de Floriade. In de planontwikkeling zetten we nadrukkelijk in op het maken van een blijvend levendig stadsdeel; ook na de Floriade. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van het bestaande P+R terrein en busstation ‘het Oor’ en een nieuwe vrij liggende busbaan. De Floriade is hiermee het begin van een blijvend groene stadswijk met een kenmerkende landschappelijke inpassing.”

Groen tapijt

De Floriade moet een tapijt van tuinen worden dat glooiend over het bestaande gebied wordt gedrapeerd. “De Floriade van 2022 gaat het beste van twee werelden combineren”, aldus de gemeente Almere. “Enerzijds tonen we de vernieuwingsdrang in de Nederlandse tuinbouwsector op het gebied van bijvoorbeeld productietechnologie, duurzaamheid en gezondheid. Anderzijds laten we het streven van Almere zien om een ‘groene’ stad te zijn: aangenaam, gezond en zelfvoorzienend.”

Aanbestedingsfase

Tussen 2020 en 2022 moet de vernieuwde A6 klaar zijn. Op dit moment bevindt het project zich in de zogeheten aanbestedingsfase. De start van de werkzaamheden is gepland in het vroege voorjaar van 2017. In het najaar van 2015 beginnen we al met de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de aanpassing van de A6, het verleggen van kabels en leidingen.

 

Meer informatie over de Floriade 2022 in Almere vind je op de website van de gemeente.

 

Afbeelding: gemeente Almere