Amstelveners kunnen stemmen op kunstwerk A9-viaduct Beneluxbaan

Welk kunstwerk moet er komen op de wanden van het viaduct van de A9 over de Beneluxbaan? Inwoners van Amstelveen kunnen vanaf nu kiezen uit 6 ontwerpen die door een jury zijn geselecteerd. Dit kan via het participatieplatform Denk Mee. Het ontwerp met de meeste stemmen is vanaf 2026 te zien onder het viaduct.

Inzendingen na oproep gemeente en Rijkswaterstaat

In september vorig jaar deden de gemeente en Rijkswaterstaat een oproep om een ontwerp voor deze onderdoorgang in te sturen om de locatie in de toekomstige situatie een prettige uitstraling te geven. Een belangrijke voorwaarde  van het ontwerp was het terug laten komen van een Amstelveengevoel. Daarnaast moest het ontwerp uit tegels bestaan zodat het niet te veel ruimte inneemt van de constructie van het viaduct.

Stemmen via Denk Mee en expositie bij Amstelveen InZicht

Op het participatieplatform Denk Mee zijn de zes ontwerpen met bijbehorende beschrijving te vinden. Alle Amstelveners kunnen stemmen door een like (duim omhoog) te geven voor één van de ontwerpen. Daarnaast is er een tijdelijke expositie bij belevingscentrum Amstelveen InZicht (Stadsplein 103, boven de bibliotheek). Hier worden de ontwerpen en beschrijvingen tentoongesteld. Medewerkers van InZicht kunnen bezoekers ter plaatse helpen met het online stemmen. Stemmen kan tot dinsdag 3 mei.

Bekijk de inzendingen en stem 

Jury beoordeelde ingediende ontwerpen

In totaal werden er 40 ontwerpen ingediend. Een jury, bestaande uit de gemeentelijke stadsbouwmeester, een lid van de Adviescommissie Beeldende Kunst Amstelveen en afgevaardigden vanuit Rijkswaterstaat, VeenIX en de gemeente, beoordeelden de binnengekomen ontwerpen. Zij keken onder andere naar (technische) haalbaarheid van het ontwerp, de inpasbaarheid binnen het A9 project en de ontwerpkwaliteit. Uiteindelijk zijn er zes ontwerpen geselecteerd. Van die zes wordt het ontwerp dat de meeste stemmen krijgt gerealiseerd.