Bomen komen terug rond knooppunt Holendrecht

Voor het verbreden van de A9 Gaasperdammerweg en de aanleg van de tunnel hebben we veel bomen gerooid om ruimte te maken. De werkzaamheden in knooppunt Holendrecht zijn in een ver gevorderd stadium. Daarom beginnen we hier alvast met het terugplanten van bomen.

Rechtstreeks van de kwekerij

De bomen groeien bij een kwekerij in Cuijk. Vanaf daar komen ze op afroep naar de bouwplaats, waar ze direct geplant worden. De bomen die we gebruiken in knooppunt Holendrecht, zijn populieren: Populus Alba en Populus Alba Raket. De bomen zijn in acht jaar gegroeid van stek tot boom. Ze zijn nu zo’n vier meter hoog en worden nog groter.

 

250 bomen

In knooppunt Holendrecht planten we ’s nachts de populieren op plekken waar een rijbaanafsluiting nodig is zoals langs de verbindingsweg A2 Utrecht naar A9 Schiphol en langs de verbindingsboog A9 naar A2 Amsterdam. Daarna planten we overdag nog de bomen waar we geen afsluitingen voor nodig hebben. Eind februari zijn alle 250 bomen in Holendrecht geplant.

Afspraak is afspraak

Rijkswaterstaat compenseert de verwijderde bomen onder meer door nieuwe bomen te planten in de directe omgeving. Voor elke verwijderde boom wordt een nieuwe teruggeplaatst. Dit doen we zoveel mogelijk in de directe omgeving. Dat lukt niet met alle bomen. Voor een deel van de verwijderde bomen is nog geen vervangende plek gevonden. De waarde van de verwijderde bomen waarvoor dat geldt, is gestort in een groencompensatiefonds van de gemeenten Ouder-Amstel en Amsterdam. In 2021 beginnen we met de aanleg van het park op het dak van de tunnel. Het grootste deel van de nieuwe bomen komt hier.