De bouwers van de A9 Badhoevedorp – Holendrecht: Tim Reeves

De verbreding van de A9 tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht kan niet zonder alle uitvoerders die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we graag aan je voor. Zoals Tim Reeves, die al in vele landen heeft gewerkt, maar nu heel graag aan dit project wilde werken.

Wat voor werk doe je?

Ik ben uitvoerder in de oost-sectie, dat is het gebied rond Ouder-Amstel. Daar zijn wel nu met allerlei werkzaamheden bezig. We zijn sloten aan het dempen, maar ook nieuwe sloten aan het graven. En we brengen zand aan op de plekken waar we de weg gaan verbreden, zodat het daar wat hoger wordt. Dat is nodig om de weg straks aan te leggen.

Wat vind je leuk aan je werk?

Ik wilde per se aan dit project werken, omdat ik in Badhoevedorp woon. Het is niet alleen fijn dat het lekker dichtbij is, maar ook omdat de omgeving bekend is. Ik heb het gevoel dat ik wat kan bijdragen aan de omgeving en dat ik het iets mooier en beter kan maken. En daar heb ik zelf straks ook profijt van.

Welke projecten heb je hiervoor gedaan?

In 1997 ben ik verhuisd van Engeland naar Duitsland, want daar was toen heel veel werk. Berlijn was de grootste bouwplaats van Europa. Op een gegeven moment werd het werk daar minder, toen ben ik naar Nederland gekomen, dat is nu 20 jaar geleden. Hier heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan de Noord-Zuidlijn, de snelweg A5 en aan nieuwe landingsbanen op Schiphol.

Maar in de tussentijd heb ik ook veel in het buitenland gewerkt, omdat daar veel interessante projecten waren. Onlangs nog aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen, maar ook aan ov-verbindingen in Saudi-Arabië en infrastructuurprojecten in Finland en Denemarken. Ik heb beton gestort in -35 graden, maar ook in +45 graden.

Is werken in Nederland anders dan in andere landen?

In Nederland is de managementstructuur meer horizontaal ingericht. Als er een probleem is, kan ik meteen naar de projectleider. Dan drinken we samen een kopje koffie, kijken we samen naar de bouwtekening en zoeken we een oplossing.

Er is hier meer een overlegcultuur. Nederlanders beginnen niet zomaar met iets, maar alle plannen worden eerst grondig uitgewerkt. Het duurt even voor alles op gang komt, maar als je eenmaal bezig bent, staan wel alle neuzen dezelfde kant op.

Wat doe je als je niet aan het werk bent?

Thuis ben ik eigenlijk ook altijd aan het werk. Ik vind het leuk om te klussen, in de tuin te werken of de buren even te helpen. Ik ben ook vrijwilliger bij de kinderboerderij, daar help ik mee met het opknappen van de verblijven.

Wie zitten er aan de eettafel als je thuiskomt?

Mijn vrouw en 2 kinderen. Toen ik 20 jaar geleden naar Nederland kwam, heb ik hier binnen 6 maanden mijn vrouw ontmoet. Nu zijn we getrouwd en is het huisje, boompje, beestje. Nou ja, bijna. Ik wil graag een hond, maar dat mag niet van mijn vrouw.