Groen weg in Zuidoost

Aannemerscombinatie IXAS verwijdert van 10 augustus tot eind november bomen en planten langs de Gaasperdammerweg om ruimte te maken voor uitbreiding van de A9. Deze bomen en planten staan op de plek van de toekomstige Gaasperdammertunnel of op locaties van bouwwegen.

Ecoloog

In totaal worden ongeveer 10.000 bomen gekapt en worden struiken en andere begroeiing verwijderd tussen knooppunten Holendrecht en Diemen, en een gedeelte langs de A2. Een ecoloog begeleidt deze werkzaamheden, zodat wordt voorkomen dat broedende vogels worden verstoord. Ook wordt er rekening gehouden met vliegroutes van vleermuizen en met andere beschermde dier- en plantsoorten.

Stadshout

IXAS stelt een deel van het hout dat vrijkomt ter beschikking aan Stadshout. Deze stichting verwerkt het hout van gekapte Amsterdamse bomen en zorgt dat het hout op een duurzame manier een tweede leven krijgt in Amsterdam Zuidoost. Het overige hout wordt verwerkt en aangeboden als biomassa, brandhout, bouwmateriaal voor pallets of gaat naar de spaanplaat- en vezelindustrie.

Nieuwe bomen terug planten

Rijkswaterstaat compenseert de verwijderde bomen onder meer door nieuwe bomen te planten in de directe omgeving. Voor elke verwijderde boom wordt een nieuwe teruggeplaatst, zoveel mogelijk in het stadsdeel. Is dat niet mogelijk, dan wordt geld gestort in het herplantfonds van de gemeente Amsterdam. Een deel van de nieuwe bomen komt in ieder geval terug op het dak van de nieuwe Gaasperdammertunnel.

Werktijden

De werkzaamheden worden gelijktijdig uitgevoerd met veel andere werkzaamheden van aannemerscombinatie IXAS, zoals het aanleggen van bouwwegen en het inrichten van werkterreinen. De werkzaamheden worden uitgevoerd van maandag tot en met zaterdag tussen 7.00 en 19.00 uur.

Lees ook