Heiwerkzaamheden voor fundering brug over de Gaasp

In juni informeerden wij u over de werkzaamheden die deze zomer plaatsvinden bij de noordelijke brug over de Gaasp. Inmiddels zijn we volop bezig met het slopen van de oude brug. Dit duurt nog tot september. Tegelijkertijd starten we eind augustus met het aanbrengen van de paalfunderingen. Met dit bouwbericht informeren we u over wat er de komende maanden gaat gebeuren.

Aanbrengen paalfundering

Net als bij de zuidelijke brug brengt IXAS heipalen aan onder de landhoofden en pijlers van het brugdek. Dit zijn de steunpunten waar we betonnen dwarsbalken opleggen en vervolgens de brugdekken. Vanaf woensdag 24 augustus tot en met vrijdag 2 september brengen we met een heistelling de heipalen aan voor de ondersteuningen aan de oostzijde van de Gaasp. Daarna werken verder aan de ondersteuningen aan de westzijde van de rivier. Het heiwerk zorgt voor geluid- en trillingshinder.

 

Na circa 8 weken zitten alle palen in de grond en beginnen we met het storten van het beton voor de funderingen, kolommen en oplegbalken voor de liggers. (Foto’s van het bouwproces ziet u op de achterzijde). Het bouwen van deze betonconstructies duurt tot augustus 2017. Bouwmaterialen worden aan de oostkant aangevoerd via de bouwwegen en aan de westkant via de Provincialeweg. Hiervan ondervindt u weinig hinder.

Werktijden

We werken in principe van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 19.00 uur, maar de werkzaamheden kunnen uitlopen. Dan moeten we ook op zaterdag werken. Sommige werkzaamheden kunnen namelijk niet tussentijds worden onderbroken. Dit geldt in het bijzonder voor het aanbrengen van de palen en het storten en afwerken van beton. Als we op zaterdag gaan werken, kunt u deze informatie de vrijdag ervoor vinden in het IXAS-werkschema dat staat op: bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

Brugdek

Als de ondersteuningsassen klaar zijn, begint IXAS in augustus 2017 met het aanbrengen van het brugdek. Dit dek is opgebouwd uit betonnen liggers. Deze worden gemaakt in Friesland en komen per schip naar de bouwlocatie. Kranen worden aan weerzijden van de Gaasp opgesteld en leggen de liggers op hun plek. Mogelijk worden in deze periode wegen tijdelijk afgesloten. Hierover wordt u tijdig geïnformeerd. Na de montage van de dekken wordt de brug afgebouwd met o.a. geluidsschermen en leuningen.

Het bouwproces in vlucht

Zie foto’s in onderstaande bouwbericht.

 

Bouwbericht – Heiwerkzaamheden voor fundering brug over de Gaasp (PDF)