Informatieavonden verbreding A9 druk bezocht

Rijkwaterstaat organiseerde op 5, 13 en 27 oktober informatie avonden voor inwoners van de gemeenten Ouder-Amstel en Haarlemmermeer over de toekomstige verbreding van de A9. Er kwamen meer dan 600 geïnteresseerden op af.

Bezoekers waren enthousiast over de presentatie van de plannen en stelden uitgebreid vragen over de verbreding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht. Aan de hand van ontwerpen, alsmede de plannen in 3D-uitvoering, kregen bewoners een zo volledig mogelijk beeld van de verbrede A9.

 

Kees Abrahamse, omgevingsmanager, was blij met de betrokkenheid vanuit de omgeving. ‘Het is goed om te horen dat omwonenden over het algemeen enthousiast zijn. Ook mensen die kritischer tegenover de verbreding staan gaven aan dat ze uitkijken naar het uiteindelijke resultaat.’

Diverse vragen

Omwonenden stelden onder andere vragen over wat de nieuwe weg voor effect heeft op de geluidbelasting. Aan de hand van rekenmodellen liet de geluidspecialist zien wat de belasting is op een bepaald adres. De wegverbreding en de verkeerstoename zorgen tussen 2010 en 2030 voor een toename van het geluid. Maatregelen als geluidschermen en stil asfalt zorgen uiteindelijk voor een afname voor nagenoeg alle woningen.

 

Ook werden vragen gesteld over luchtkwaliteit, de hoogte van de geluidschermen en de inrichting van de nieuwe ‘verzorgingsplaats’ (tankstation) bij Ouderkerk aan de Amstel (aan de zuidkant van de A9). Verder werden op de informatieavond in Badhoevedorp met name vragen gesteld over de bereikbaarheid van Badhoevedorp nadat het project A9 Omlegging Badhoevedorp medio 2017 is voltooid. Ook werden vragen gesteld over de geluidbelasting van het verkeer op Badhoevedorp. Een overzicht van de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop vindt u op onze pagina met veelgestelde vragen.

Gewijzigd Ontwerptracébesluit (2016)

Eerder dit jaar, in maart en april, organiseerde Rijkswaterstaat informatiebijeenkomsten voor inwoners van de gemeente Amstelveen over het nieuw te ontwerpen tracé ter hoogte van Amstelveen. Inwoners van Amstelveen en overige geïnteresseerden konden toen binnen zes weken een zienswijze indienen op het gewijzigde Ontwerptracébesluit. Voor de gemeenten Ouder-Amstel en Haarlemmermeer geldt het onherroepelijke Tracébesluit 2011 (per 04-01-2012).

 

Kees Abrahamse: ‘De focus voor de informatiebijeenkomsten lag toen op Amstelveen omdat de plannen voor het tracé (vastgelegd in het Tracébesluit 2011) ter hoogte van Amstelveen gewijzigd zijn. Dat geldt niet voor het tracédeel dat ligt in Ouder-Amstel en Haarlemmermeer. Daarom wilden we met deze informatiebijeenkomsten de plannen die in het Tracébesluit 2011 staan opnieuw onder de aandacht brengen bij inwoners van de gemeenten Ouder-Amstel en Haarlemmermeer.’

Benieuwd naar hoe de verbrede A9 er strakt uit gaat zien?

Wilt u meer informatie over wat er verandert en hoe het eruit gaat zien? Bekijk in de TiK-app de visualisaties en projectanimaties.