Laatste hittewerende plaat in Gaasperdammertunnel geplaatst

Op de wanden en plafonds van de Gaasperdammertunnel is 260.000 m2 hittewerende bekleding aangebracht. Op vrijdag 25 oktober verankerden IXAS, Rijkswaterstaat en aannemer Kaefer gezamenlijk de laatste witte Promatect T plaat aan de wand van de tunnel.

Hiermee werd een megaklus van 10 maanden afgerond. Dat moest gevierd worden met de medewerkers. Vanaf januari 2019 werkten soms wel acht ploegen dag en nacht door om 1,2 miljoen gaatjes te boren en de platen netjes aan te brengen. Promatect T is een calciumsilicaatplaat die met name geschikt is voor de brandwerende bescherming van tunnels. Met het aanbrengen van de platen voldoet de tunnel aan alle eisen die aan brandwerendheid worden gesteld.

Testen

De komende periode worden in de tunnel de laatste testen en werkzaamheden uitgevoerd. In het voorjaar van 2020 gaat de tunnel in fases open voor het verkeer. Hiervoor zijn afsluitingen nodig en ontstaan er tijdelijke verkeerssituaties op de lokale wegen. De allerlaatste stap is de opening van de wisselbaan in 2026. Eind 2021 is het park op het tunneldak klaar.