Lang weekend werkzaamheden voor eerste fase openstelling Gaasperdammertunnel

Van woensdag 1 juli 22.00 uur tot zondag 5 juli 13.00 uur werkt IXAS dag en nacht op de A9 Gaasperdammerweg. We sluiten dan de twee noordelijke tunnelbuizen van de Gaasperdammertunnel, richting knooppunt Holendrecht, aan op het bestaande wegennet. Op zondag 5 juli om 13.00 uur gaan deze twee tunnelbuizen open voor het verkeer.

Later dit jaar volgen de twee zuidelijke buizen. In deze periode werken we op verschillende locaties: aan de oostkant van de tunnel bij knooppunt Diemen, aan de westkant van de tunnel bij knooppunt Holendrecht, op de Gooiseweg en op de bestaande A9. Tijdens de werkzaamheden is de A9 Gaasperdammerweg tussen knooppunt Holendrecht en knooppunt Diemen in beide richtingen afgesloten. De Gooiseweg is afgesloten tussen de Karspeldreef en de Langbroekdreef.

Werkzaamheden in- en uitgangen tunnel

Op drie plaatsen sluiten we bestaande wegen aan op de twee noordelijke tunnelbuizen: aan de oostkant bij knooppunt Diemen, bij de Gooiseweg en aan de westkant bij de Muntbergweg en knooppunt Holendrecht.

De werkzaamheden bij de in- en uitgangen van de tunnel zijn in grote lijnen hetzelfde. We verwijderen eerst geleiderail en slopen bestaand asfalt. Dan bouwen we de nieuwe aansluiting op: we graven grond weg, leggen een puinfundering aan en brengen tot slot twee lagen asfalt aan. De weg werken we af met witte lijnen en markeringen en plaatsen
geleiderail.

Aansluiten oprit A9 vanaf Gooiseweg

De Gaasperdammertunnel krijgt bij de Gooiseweg af- en opritten. Vanaf zondag 5 juli kan verkeer vanaf de S112 Gooiseweg de tunnel inrijden richting de A2/A9.
In deze fase is de afrit naar de S112 Gooiseweg vanuit de tunnel nog afgesloten, deze gaat eind augustus open. In het najaar bouwen we op het dak van de tunnel een verkeersplein, waar alle op- en afritten op aansluiten.

Tussen 1 en 5 juli maken we vanaf de Gooiseweg een tijdelijk inrit naar de tunnel.

Werkzaamheden bestaande A9

Vanaf zondag 5 juli rijdt verkeer richting knooppunt Holendrecht door de tunnel. De noordelijke rijbaan van de bestaande A9 is dan niet meer in gebruik. IXAS maakt hier een werkweg van. Hiervoor worden de portalen die over de hele breedte van de A9 staan, gehalveerd, zodat ze alleen over de zuidelijke rijbaan staan. Deze werkzaamheden voeren we overdag uit.

Hinder

De werkzaamheden gaan dag en nacht door. Met name werkzaamheden als frezen, zagen en het aanbrengen van geleiderail, zorgen in de omgeving voor geluid. Hieronder geven we per locatie aan welke hinderwerkzaamheden in de avond en nacht plaatsvinden en die voor veel geluid in de omgeving zorgen.

Oostkant tunnel bij knooppunt Diemen

 • Op woensdagavond 1 juli starten we met frezen en opbreken van bestaand asfalt. Deze werkzaamheden duren tot donderdagmiddag 2 juli.
 • Op donderdag 2 juli heien we van het eind van de middag tot in de avond een aantal palen voor portalen die over de weg staan. De palen worden met een heistelling in de grond geslagen.

Gooiseweg

 • In de nacht van 1 op 2 juli verwijderen we een stuk geleiderail dat langs de Gooiseweg staat en frezen we bestaand asfalt weg. We graven ook grond en puin af op de huidige afrit van de Gooiseweg.

Westkant tunnel bij knooppunt Holendrecht

 • In de nacht van 1 op 2 juli verwijderen we een stuk geleiderail en slopen we de tijdelijke verbindingen naar de afrit S111 Muntbergweg en knooppunt Holendrecht.
 • In de avond en nacht van donderdag 2 en vrijdag 3 juli brengen we geleiderail aan. Hiervoor slaan we palen in de grond waaraan de rail wordt bevestigd. Deze nacht zagen we ook lussen in het asfalt.

Afsluitingen

Van woensdag 1 juli 22.00 uur tot zondag 5 juli 13.00 uur zijn voor de werkzaamheden wegafsluitingen nodig:

 • De A9 Gaasperdammerweg is tussen knooppunt Holendrecht en knooppunt Diemen in beide richtingen afgeloten. Ook alle op- en afritten zijn dicht, met uitzondering van de oprit vanaf de S111 Muntbergweg naar de A2. Verkeer wordt
  omgeleid via de A1/A10-oost/A2.
 • In knooppunt Holendrecht is de verbindingsweg van de A2 richting Utrecht naar de A9 richting Schiphol/Amstelveen afgesloten. Verkeer kan via de A10 zuid richting Schiphol of keren bij afslag 3 Abcoude en dan naar de A9 richting
  Schiphol/Amstelveen.
 • De Gooiseweg is afgesloten tussen de Karspeldreef en de Langbroekdreef.

Nieuwe verkeerssituatie

 • Vanaf zondag 5 juli 13:00 uur is er een nieuwe situatie op de A9 Gaasperdammerweg (zie afbeelding 3). Vanaf knooppunt Diemen rijdt het verkeer door de twee noordelijke tunnelbuizen. De rechter tunnelbuis is voor verkeer met bestemmingen in Amsterdam Zuidoost. De linker tunnelbuis is voor doorgaand verkeer richting A2/A9 Utrecht/Amsterdam/Schiphol/Amstelveen.
 • Vanaf de Gooiseweg kan verkeer vanuit de richting Bijlmermeer de A9 richting Utrecht/Schiphol/Amsterdam oprijden. Verkeer dat vanuit Gaasperdam naar de A9 richting Utrecht/Schiphol wil, rijdt via een U-bocht via de af- en oprit Karspeldreef.
 • Het is in deze fase nog niet mogelijk om in de buis voor lokaal verkeer gebruik te maken van afrit 2 naar de S112 Gooiseweg (rode pijl).
 • Het verkeer richting A1 Hengelo/Groningen/Almere rijdt nog op de huidige A9.