Nieuwe bomen langs de A9 Gaasperdammerweg

In de eerste week van maart plantten we 88 nieuwe bomen langs de A9 Gaasperdammerweg. Het zijn de eerste bomen voor het park dat we op het tunneldak aanleggen.

De bomen komen op drie locaties: bij Kantershof, op het talud van metrolijn 53 en bij het dienstgebouw langs de Gooiseweg. We planten verschillende soorten. Bij Kantershof onder andere esdoorns, elzen, beuken en treurwilgen en struiken als vogelkers en vlier. Op het metrotalud planten we 10 haagbeuken en bij het dienstgebouw 16 kersenbomen.

Plantseizoenen

Bomen en struiken kunnen we van december tot en met maart planten. Dat is het seizoen dat ze in rust zijn. Omdat er in de grond die we op het tunneldak hebben aangebracht nog niet voldoende zuurstof zit, kunnen we dit plantseizoen daar nog geen bomen en struiken zetten. Er groeit wel rogge. Dat zorgt ervoor dat de grond los wordt en zuurstof kan opnemen. In het volgende plantseizoen dat in december 2021 begint, kunnen we dan de bomen en struiken in de rest van het park planten. Hoe we ervoor zorgen dat de bomen en planten daadwerkelijk kunnen groeien op het dak van de Gaasperdammertunnel, is te lezen in dit interview met Marcel Smeets (gemeente Amsterdam) en bomenadviseur Gerrit-Jan van Prooijen.

Afspraak is afspraak

Voor de aanleg van de A9 Gaasperdammerweg en voor de aanleg van het nieuwe kruispunt Kromlijkdreef, Langbroekdreef, Loosdrechtdreef moeten we bomen verwijderen. Rijkswaterstaat compenseert de verwijderde bomen onder meer door nieuwe bomen te planten in de directe omgeving. Voor elke verwijderde boom wordt een nieuwe teruggeplaatst. Dit doen we zoveel mogelijk in de directe omgeving. Een aantal bomen dat langs de Loosdrechtdreef staat, kan worden verplant. Die verplaatsen we naar de Karspeldreef nabij station Kraaiennest. Dat lukt niet met alle bomen. Voor een deel van de verwijderde bomen is nog geen vervangende plek gevonden. De waarde van de verwijderde bomen waarvoor dat geldt, is gestort in een groencompensatiefonds van de gemeenten Ouder-Amstel en Amsterdam. In 2021 begonnen we met de aanleg van het park op het dak van de tunnel. Het grootste deel van de nieuwe bomen komt hier.

Wilt u weten hoe het park er uitziet als het klaar is? Kijk dan op de interactieve kaart.