Noodstroomvoorziening start op

Komende week starten we het grootste onderdeel van de technische installaties in de tunnel op. De DRUPSEN gaan dan draaien. DRUPS staat voor Dynamic Rotated Uninterruptable Power Supply.

De DRUPSEN vervangen de oude noodstroomvoorziening met accu’s. Accu’s vergen veel onderhoud en zijn minder efficiënt. Dat is bij deze noodstroomvoorziening niet het geval. DRUPSEN zijn daarnaast erg betrouwbaar. Google gebruikt ze bijvoorbeeld ook bij hun datawarehouses. In de Gaasperdammertunnel komen 2 DRUPSEN.

Diesel

Om de DRUPSEN op te starten is er diesel nodig. Daarom wordt er op 20 november een tank met diesel gevuld. In de komende 3 weken stellen we de DRUPSEN zo in dat ze bij stroomuitval opstarten met diesel. Dit testen we een aantal keer. Daarbij kan er een zwarte pluim uit de schoorsteen van de tunnel komen van het middendienstgebouw ter hoogte van de S112 Gooiseweg. We hebben de brandweer hier ook over geïnformeerd.

Constant aan

Als alles goed is afgesteld draait het vliegwiel van de DRUPSEN constant mee. De dieselmotor gaat alleen aan als de energievoorziening van de netbeheerder uitvalt. Om de tunnel te kunnen voorzien van voldoende elektrische energie bij een stroomuitval van de netbeheerder zijn er 2 DRUPSEN nodig.

Nog geen auto’s

Er moeten nog veel technische systemen geïnstalleerd worden en voorlopig rijden er nog geen auto’s door de tunnel. Toch gaat de noodstroomvoorziening al aan, zodat de technische installaties die al zijn aangesloten op de energievoorziening bij een stroomuitval ook nu al kunnen blijven draaien.

 

Bekijk hier het filmpje over het inhijssen van de drups: