Ontwerp “Via Amstelveen” winnaar kunstwerk A9-viaduct

Het ontwerp Via Amstelveen van kunstenaar AlexP is gekozen als favoriet kunstwerk voor de wanden van het toekomstige A9-viaduct over de Beneluxbaan. Het ontwerp kreeg ruim 36% van de stemmen en kwam daarbij als winnaar uit de bus van de zes ingediende ontwerpen. Het kunstwerk is vanaf 2026 te zien onder het viaduct.

Wand met foto’s

Het ontwerp bestaat uit kleine fotootjes die samen een groter ontwerp vormen. Vanaf enige afstand is een collage te zien van plaatsen en situaties in Amstelveen. Van dichtbij wordt duidelijk dat de collage is opgebouwd uit kleine fotootjes. De kunstenaar vraagt de inwoners van Amstelveen op een later moment om foto’s in te sturen. Dit kunnen foto’s zijn van Amstelveen, maar ook persoonlijke beelden van zichzelf, hun kinderen of huisdieren.

Proces

In totaal werden er 40 ontwerpen ingediend. Een jury, bestaande uit de gemeentelijke stadsbouwmeester, een lid van de Adviescommissie Beeldende Kunst Amstelveen en afgevaardigden vanuit Rijkswaterstaat, VeenIX en de gemeente, beoordeelden de binnengekomen ontwerpen. Zij keken onder andere naar (technische) haalbaarheid van het ontwerp, de inpasbaarheid binnen het A9 project en de ontwerpkwaliteit. Op de overgebleven zes ontwerpen kon heel Amstelveen de afgelopen weken stemmen via het participatieplatform Denk Mee.

Uniek ontwerp

Wethouder Herbert Raat (A9 en Kunst en Cultuur) feliciteerde de kunstenaar vandaag met zijn overwinning bij belevingscentrum Amstelveen InZicht: “Het is een uniek ontwerp, waarbij de inbreng van Amstelveners centraal staat. We moeten nog even geduld hebben, maar over een paar jaar kunnen we het kunstwerk allemaal aanschouwen onder de A9.”