Opening Gaasperdammertunnel: dit moet je weten over fase 1 en 2

In de S112 Gooiseweg ligt ter hoogte van de A9 Gaasperdammerweg een oranje hulpbrug waarover het autoverkeer vanuit Bijlmermeer naar Gaasperdam rijdt en vice versa. Op deze plek komt een verkeersplein, ook wel ovonde genoemd, waar de af- en opritten van de tunnel op aansluiten. De bouw van het verkeersplein gaat in drie fasen en begint deze zomer. Gedurende deze fasen verandert de verkeerssituatie. Frank Timmer van aannemerscombinatie IXAS geeft in een toelichting bij de belangrijkste feiten in fase 1 en fase 2 van de ingebruikname van de tunnel.

In fase 1 niet via afrit S112 naar Bijlmermeer of Gaasperdam

In fase 1 gaan de tunnelbuizen voor verkeer komend vanaf knooppunt Diemen open voor lokaal verkeer richting Amsterdam-Zuidoost en doorgaand verkeer richting Utrecht, Haarlem en Schiphol. ‘In fase 1 kun je vanuit de tunnel afrit 2 (S112 (Gooiseweg) niet nemen. Om wel de S112 Gooiseweg te bereiken, neem je vóór de tunnel afrit 1 (S113 Kromwijkdreef) en rijd je afhankelijk van de bestemming via de Karspeldreef (Bijlmermeer) of Langbroekdreef (Gaasperdam) richting de Gooiseweg’, vertelt Timmer. ‘Mis je afrit 1 (S113) per ongeluk, dan kun je ook aan het einde van de tunnelbuis afrit 3 (S111) nemen. Vanaf daar rijd je via de Muntbergweg richting Gaasperdam of Bijlmermeer.’

Oprit naar A9 wel te gebruiken

De oprit naar de A9 richting Holendrecht is vanaf de eerste fase open. Omdat de ovonde in de eerste fase nog niet af is, leggen we een tijdelijke verbinding aan tussen de Gooiseweg en de tunnel. Vanaf de Gooiseweg kun je dan alleen vanaf het noorden de oprit nemen. Kom je vanuit Gaasperdam en wil je de A9 op richting de A2? Dan kun je tijdens fase 1 en 2 over de hulpbrug rijden en ter hoogte van de afslag K-buurt en H-buurt (Karspeldreef) een keerlus maken. Je rijdt daarna onder de Gooiseweg door en slaat links af waardoor je zo naar de oprit naar de A9 rijdt.

Fase 2: Afrit 2 naar S112 open

In de eerste fase bouwen we een klein stukje van de ovonde, zodat vanaf fase 2 afrit 2 (S112 Gooiseweg) in de Gaasperdammertunnel open kan. Als je uit de tunnel komt kun je vanwege een hoogteverschil alleen rechtsaf richting Bijlmermeer. Verkeer met een bestemming in Gaasperdam kan bij de Karspeldreef een keerlus maken. Vervolgens kun je rechtdoor de hulpbrug op richting het zuiden.

Kleine vooruitblik op fase 3

In de derde fase bouwen we in zeven weken het verkeersplein op het dak van de tunnel. In deze fase gaat de hulpbrug weg en kan het verkeer niet meer van noord naar zuid via de Gooiseweg. Alle op- en afritten naar en van de A9 zijn in deze fase open.

Hoogteverschil ovonde

‘Ook als de ovonde straks af is, is er sprake van een hoogteverschil omdat Bijlmermeer lager ligt dan Gaasperdam’, zegt Timmer. De huidige A9 is een dijk. De damwanden in de tunnel nemen de dijkfunctie over en zorgen ervoor dat de polder droog blijft. ‘Het verkeer zal merken dat wanneer het vanuit Gaasperdam komt, het op de ovonde een stukje hoger rijdt en dat het richting Bijlmermeer juist weer lager is.’