Openstelling nieuwe fietstunnel onder A9 in het Diemerbos

Vrijdag 16 december ging de nieuwe fietstunnel open in het Diemerbos. De tunnel verbindt de Diemense kant van het bos met de Driemondse zijde aan de andere kant van de A9. Met de opening van de tunnel kunnen fietsers en voetgangers na lange tijd beide delen van het Diemerbos weer bereiken.

De tunnel, in opdracht van Rijkswaterstaat gebouwd door aannemerscombinatie SAAone, maakt onderdeel uit van de verbreding van de A9/A1/A6 tussen Diemen en Almere Havendreef.

Nieuwe verbinding

De tunnel, die 16 december open ging, is een nieuwe verbinding. Iets noordelijker ligt een bestaande fietstunnel die sinds voorjaar 2014 is afgesloten vanwege de verbreding van de A9. Daardoor was het voor recreanten en forenzen lange tijd niet mogelijk om van de ene naar de andere kant van het bos te gaan. Lourens Burgers, voorzitter ad interim van Stichting Vrienden van het Diemerbos is heel verheugd over de opening van de nieuwe tunnel: ‘De 2 delen van het bos zijn nu door de tunnel weer verbonden. Eenheid in verscheidenheid van het bos zijn opnieuw door fietsers en wandelaars zonder omwegen te beleven.

Opening andere tunnels

In april 2017 gaat de bestaande tunnel in Diemerbos weer open. Dan zijn in het bos dus 2 plekken waar recreanten en forenzen de A9 veilig kunnen kruisen. In juni 2017 opent Rijkswaterstaat ook een fietstunnel en een fietsbrug aan de noordzijde van knooppunt Diemen die deel uitmaken van de fietsverbinding tussen Diemen en IJburg.