Oud spoor aangetroffen bij werkzaamheden aan de Amsteldijk Zuid

Tijdens de werkzaamheden voor de verbreding van de A9 stuiten de werklieden heel soms op een verrassing in de bodem. Deze week werd tijdens graafwerkzaamheden aan de Amsteldijk Zuid een oud spoor in de grond aangetroffen in de buurt van Kruitfabriek “De Oude Molen”. Tijd om een stukje geschiedenis van deze (interessante) plek op te zoeken.

De kruitfabriek werd in 1719 gesticht nadat in 1709 de kruitfabriek “Het Oorlogsschip” aan de Overtoom (Amsterdam) was ontploft en daar niet meer herbouwd mocht worden. Oorspronkelijk werd hier zwart buskruit gemaakt en later onder de naam Schietkatoenfabriek “De Oude Molen”, schietkatoen, nitroglycerinekruit en pure nitroglycerine. In de fabriek deden zich van tijd tot tijd ernstige ontploffingen voor.

Smalspoor

Van oudsher liep er een smalspoor over het terrein. De Koninklijke Nederlandse Springstoffen Fabrieken N.V. schafte in 1955 nog een locomotief aan voor gebruik op de fabriek in Ouderkerk aan de Amstel voor een spoorbreedte van 60 cm. De productie in de Schietkatoenfabriek ging door tot 1990 toen de fabriek door faillissement van het moederbedrijf in Muiden werd gesloten. Aan het eind van de twintigste eeuw werd het terrein in het kader van de herbestemming verbouwd tot showroom, kantoorruimte en huisjes voor verhuur.

Terug naar vandaag: gelukkig heeft deze vondst niet geleid tot vertraging van de werkzaamheden. Naar verwachting is de Amsterdijk Zuid vanaf zaterdag 18 maart weer open voor het verkeer.

Bronnen:
https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/extra/smalspoor/index.php#OUDERKERK

https://www.amstelveenweb.com/fotodisp&fotodisp=4312

https://www.monumenten.nl/monument/511973