Palen testen voor fundering verdiepte ligging

In 2022 start VeenIX met de fundering van de verdiepte ligging. Hiervoor boren we funderingspalen de grond in. Van belang is om te weten welke soort palen hiervoor nodig zijn; bijvoorbeeld van welk materiaal en hoe lang ze moeten zijn. Hier komen we achter door de palen te testen, ook wel bezwijkproeven genoemd.

De bakken van de verdiepte ligging zijn te vergelijken met een hele grote boot. De funderingspalen verankeren de bakken aan de ondergrond zodat de bakken niet wegzakken maar zorgen er ook voor  dat de bakken niet gaan ‘opdrijven’, oftewel omhoog komen.

Bezwijkproef

Eerst worden er palen van verschillende materialen de grond in geboord. Op deze palen wordt vervolgens een trekstellage geplaatst die aan de palen trekt tot het punt dat de paal ’bezwijkt’. De kracht die per paal nodig is zegt iets over de draagkracht van de grond en de specificaties van de toe te passen palen (bijvoorbeeld de benodigde lengte).

Locatie en data

VeenIX voert op twee locaties in Amstelveen bezwijkproeven uit. Deze locaties zijn gekozen, omdat het zoveel mogelijk lijkt op de grond waar de verdiepte ligging komt te liggen. De uitslag van de test op deze locatie is daardoor goed te gebruiken.

De eerste proef start vanaf vrijdag 23 april bij afrit 5 komende vanuit Badhoevedorp richting het Stadshart. Eerst wordt het bouwterrein ingericht. Het boren van de palen start naar verwachting één week later. Het boren van de palen duurt drie keer een week. We boren negen palen per week. Het hele proces van voorbereiden, boren en het uitvoeren van de test duurt twaalf weken. De palen worden aangebracht binnen het groene vlak op onderstaande kaart. Vanaf maandag 10 mei start VeenIX met de bezwijkproef aan de zuidkant van de A9, ter hoogte van de Middeldorpstraat/Dorpsstraat.

Bewzijkproef start vanaf vrijdag 23 april bij afrit 5 komende vanuit Badhoevedorp richting het Stadshart

   

Geluid

Het geluid van het boren van de palen is veel minder dan bij het heien van palen. In de zomer van 2022 wordt gestart met het boren van de palen voor de bakken van de verdiepte ligging.