Rijkswaterstaat zet schop in de Flevolandse klei voor tweede deel boscompensatie

Op de nationale Boomfeestdag op woensdag 14 maart, plantten Parkway6 en Rijkswaterstaat, samen met kinderen van basisschool ‘De Watertuin’ uit Almere, nieuwe bomen voor de aanleg van nieuwe natuur in de Eemvallei. Rijkswaterstaat laat in totaal 72 hectare bomen planten in de provincie Flevoland als compensatie van de bomen die zijn verwijderd voor de verbreding van de A1 en de A6. Dat staat gelijk aan 70 voetbalvelden.

Onder vrolijk gezang van de kinderen die een ‘bomenlied’ zongen, zetten Lex Dekker, projectmanager van de A6 bij Rijkswaterstaat en Martijn Jansen, omgevingsmanager A6 bij Parkway6, de schop in de zware klei. De kinderen hielpen enthousiast mee door de eerste beuk te planten en regenwormen uit te zetten. Als dank voor hun hulp kregen alle kinderen namens Parkway6 en Rijkswaterstaat een bouwpakket voor een vogelhuisje mee naar huis.

Bijzondere dag

Voor Rijkswaterstaat was de Boomfeestdag een bijzondere dag: namelijk de start voor het tweede deel van het planten van bomen ter compensatie van de gekapte bomen. Rijkswaterstaat is verplicht weer evenveel nieuwe bomen aan te planten als het aantal dat ze gekapt hebben voor de aanleg van extra rijstroken. Dat gebeurt langs de verbrede A6, maar ook elders in de provincie Flevoland. Hiervan is het eerste deel, 36 hectare, al aangeplant in de Kop van het Horsterwold (tussen Almere en Zeewolde, langs de Hoge Vaart). Het tweede deel, ook 36 hectare, wordt geplant in de Eemvallei Noorderwold (gelegen  in het noordelijk deel van Oosterwold).

Martijn Jansen (links) en Lex Dekker (rechts) plantten een beuk in de Eemvallei