Ruim 600 luidsprekers in de Gaasperdammertunnel

In de Gaasperdammertunnel werken Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie IXAS aan de afwerking en de montage van de ruim 50 technische systemen. Deze systemen zorgen ervoor dat straks iedereen veilig door de tunnel kan rijden. De luidsprekers zijn hier een onderdeel van. Elke 50 meter hangt aan het dak van de tunnel een grote luidspreker. Deze is 1,80 meter lang en een meter breed.

Wanneer er een calamiteit in de tunnel is en de weggebruikers moeten worden geïnformeerd, horen zij via de luidsprekers wat ze moeten doen. Het is daarom belangrijk dat het geluid in de tunnel goed verstaanbaar is en er geen echo ontstaat. Het geluid in de tunnel is afgestemd op de weerkaatsing van het geluid tegen de wanden en het dak. De luidsprekers zijn zo ingesteld dat de mensen één boodschap in de tunnel horen.

Uitgang hier, exit here!

Boven de vluchtdeuren hangen ook luidsprekers. Hieruit klinkt de boodschap; uitgang hier, exit here. Mocht er rook in de tunnel hangen dan kan men zo de vluchtdeur vinden. Ook in het middentunnelkanaal, de vluchtgangen, hangen luidsprekers waardoor mensen horen waar ze heen moeten lopen.

 

 

Naast instructies geven via de luidsprekers in de tunnel kan de tunneloperator ook inbreken op tien radiozenders waaronder radio 1. De komende periode testen we de geluidssystemen. Als u in de buurt van het bouwterrein bent, is het mogelijk dat u “uitgang hier, exit here” hoort.

Rondleidingen in de Gaasperdammertunnel

Wilt u de binnenkant van de tunnel ook met uw eigen ogen zien? Dat kan! Via deze pagina kunt u zich aanmelden voor een rondleiding.