Sloop bestaande brug over de Gaasp

Het snelwegverkeer rijdt sinds maandag 11 april over de nieuwe brug over de Gaasp. Hierdoor is er ruimte vrijgekomen om de bestaande brug te vervangen en de wisselbaan van de tunnel aan te leggen. De wisselbaan wordt vanaf begin mei ingezet als parallelbaan. Met dit bouwbericht informeren we u over de werkzaamheden van de brug over de Gaasp en de hinder die ze mogelijk voor u geven.

De A9 in een tunnel

Rijkswaterstaat en IXAS verbreden de A9 tussen knooppunten Holendrecht en Diemen. Door deze verbreding kan de bestaande brug over de Gaasp niet meer alle verkeer van en naar de toekomstige tunnel afwikkelen. Daarom hebben we een nieuwe brug gebouwd en vervangen we de bestaande brug.

Gefaseerde sloop

De sloop van de bestaande brug gaat in stappen: eerst frezen we het oude asfalt en verwijderen we wegmeubilair zoals geleiderails, verlichting en verkeersportalen. Vervolgens slopen we het brugdek, de pijlers en de landhoofden. Als laatste is de fundering van de pijlers aan de beurt.

Planning

Het brugdek is verdeeld in vijf velden en wordt één voor één gesloopt door met sloophamers te hakken en met betonscharen puin te breken. Gedurende de sloop sproeien we met water ter bestrijding van stof. Op 9 mei starten Rijkswaterstaat en IXAS met de sloop van het deel boven rivier de Gaasp (fase 1). Om ervoor te zorgen dat er geen puin in de rivier terechtkomt, plaatsen we dekschuiten en pontons onder de brug . Van eind mei tot medio juni slopen we het oostelijke deel (fase 2) en van medio juni tot medio juli het westelijke deel (fase 3). Als laatste (fase 4) slopen we tussen begin juli en eind augustus de fundering van de pijlers over de gehele lengte van de brug.

Wegafsluitingen

De brug bevindt zich boven de Provincialeweg, het fietspad langs de Provincialeweg, de Stammerdijk en rivier de Gaasp. Om de sloop veilig te kunnen uitvoeren, zullen deze verbindingen tijdelijk worden afgesloten voor verkeer. De omleidingsroutes worden met gele borden aangegeven.

 

Bouwbericht – Sloop bestaande brug over de Gaasp (PDF)