Na plaatsen damwanden nu heien voor wisselbaan A9 Gaasperdammertunnel

IXAS maakt als eerste onderdeel van de Gaasperdammertunnel het wegdek van de middelste tunnelbuis: in de toekomst wordt dit de wisselbaan. Deze wisselbaan wordt vanaf maart 2016 gebruikt voor snelwegverkeer. Met het aanbrengen van damwanden is in september gestart. Eind oktober volgt het tweede onderdeel van de wisselbaan: de heipalen.

Planning aanbrengen heipalen

De heipalen voor de wisselbaan worden over bijna het gehele tunneltracé aangebracht. Het heien gebeurt van maandag t/m vrijdag tussen 7.00 en 19.00 uur. Indien nodig wordt er langer of op zaterdag gewerkt. De heistellingen werken van west naar oost. Dus vanaf de Huntumdreef richting de oprit Gooiseweg en vanaf het Kelbergenpad richting de metrokruising.

 

bouwbericht_heipalen_huntumdreef

 

  • A) Damwanden eind oktober klaar. Aanbrengen heipalen eind oktober t/m tweede helft november.
  • B)  Ook in dit deel van de tunnel zijn heipalen nodig, deze worden op een later moment aangebracht.
  • C)  Aanbrengen damwanden half oktober – eind november. Aanbrengen heipalen: winter. Informatie voor omwonenden volgt.
  • D) Damwanden 2e helft november klaar. Aanbrengen heipalen: najaar. Informatie voor omwonenden volgt.

Hindermaatregelen

Heien geeft hinder. Een zwaar heiblok slaat op de bovenkant van de metalen heipalen om de paal de grond in te brengen. Dit maakt veel geluid. Om de geluidshinder te verkleinen, brengen we een mantel aan om het heiblok. Door het heiblok in te pakken, wordt een deel van het geluid geabsorbeerd.

Stand van zaken damwanden

Met aanbrengen van de damwanden voor de middelste tunnelbuis zijn we begin september gestart. Ter hoogte van de wijken Huntum, Maldenhof, Kelbergen, Laag Kralenbeek en de westzijde van Nellestein zijn we klaar of bijna klaar. Ter hoogte van de wijk Nieuw Kempering zit er veel puin in de grond. De damwandheistelling die daar staat heeft nog tot de tweede helft november nodig om alle damwanden aan te brengen.

Bemaling

In november start IXAS met de bemaling. De bemaling zorgt ervoor dat de grondwaterstand wordt verlaagd. Dit is nodig omdat delen van de tunnel onder de huidige grondwaterstand gemaakt moeten worden. Een bemalingssysteem pompt het grondwater op en voert het af. Op die manier brengen we het grondwaterpeil op het juiste niveau om onze werkzaamheden uit te kunnen voeren. IXAS installeert een omvangrijk netwerk van peilbuizen op 20 locaties om de effecten van de bemaling op de grondwaterstand te bewaken en er op bij te sturen.

Lees ook