Terugblik webinar A9 Badhoevedorp – Holendrecht voor Amstelveen

Rijkswaterstaat en VeenIX hebben het afgelopen jaar de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht voorbereid. Wat staat er de komende maanden en jaren op de planning voor dit project? In het webinar praatten Lammert Postma (Rijkswaterstaat), Jara Brinkman (Veenix) en Carl Riechelman (Gemeente Amstelveen) omwonenden en belangstellenden bij.

Dit webinar ging over de werkzaamheden ter hoogte van Amstelveen.

Verdiepte ligging en overkappingen

Bij de A9 ter hoogte van Amstelveen bouwen we over 1,6 km een verdiepte ligging, met overkappingen bij het Oude Dorp, het Stadshart en het Bovenlandpad. Om de bereikbaarheid tussen noord en zuid Amstelveen tijdens de bouw in stand te houden, bouwen we in de zomer van 2021 tijdelijke bruggen bij het Kazernepad en de Amsterdamseweg. In het webinar vertelt Jara hoé dat gebeurt en voor welke geluids- en verkeershinder dit zorgt. Er zullen hiervoor ook enkele nacht- en weekendwerkzaamheden zijn in de zomer.

Werkzaamheden Keizer Karelweg

De Keizer Karelweg wordt aangepast naar een Diverging Diamond Interchange (DDI), in het webinar maken we duidelijk wat dit is. Er komt een tijdelijke fietsverbinding, die in juni en juli wordt gerealiseerd. Ook moet de fundering voor de bypass (de tijdelijke extra rijstroken aan de zuidkant van de A9) worden geplaatst, dit gebeurt vanaf 1 juli en duurt 5 weken. In dezelfde periode passen we de Keizer Karelweg aan naar de DDI, dat zijn nachtwerkzaamheden. In het weekend van vrijdagavond 30 juli t/m maandagochtend 2 augustus, richten we de DDI in en sluiten we die aan. Dit laatste brengt forse geluidshinder met zich mee. De Keizer Karelweg is dan ook afgesloten (inclusief alle op- en afritten 5).

Superstil asfalt

Als de A9 klaar is, ligt er superstil asfalt om geluidsoverlast in de omgeving van de A9 tegen te gaan. Daarnaast worden er over een lengte van in totaal 14 kilometer nieuwe geluidsschermen geplaatst aan weerszijden van de weg en bij de verdiepte ligging ook in de middenberm. De nieuwe geluidsschermen, de verdiepte ligging en de overkappingen dragen bij aan een betere leefomgeving.

Rol gemeente

Carl vertelt namens gemeente Amstelveen wat de taken van de gemeente zijn. Dit betreft onder meer het verlenen van vergunningen, het keuren van plannen en de inrichting van overkappingen en realisatie van de groencompensatie.

24/7 reisadvies via Ask and go

Door de werkzaamheden zullen omwonenden soms last hebben van afsluitingen. Om je zo goed mogelijk te helpen om op je bestemming te komen, kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week bij ons terecht voor reisadvies op maat. Kijk voor deze dienst op askandgo.nl.

Planning Amstelveen en werkwijze verdiepte ligging


Tijdens het webinar is er ook ruimschoots aandacht voor de planning van hele project (nu tot en met 2026) én gaan we dieper in op hoe we de verdiepte ligging bouwen. Je kunt het volledige webinar hier terugkijken.

Gestelde vragen

U kon tijdens de presentatie vragen stellen over het project. Een groot deel van de vragen konden we tijdens de uitzending beantwoorden, maar er was geen tijd om alle vragen direct te beantwoorden. Alle openstaande vragen worden via mail beantwoord. Vanwege het grote aantal binnengekomen vragen, kan het even duren voor u een reactie krijgt. Daarnaast maken we een document met ‘Veel gestelde vragen’ en de antwoorden daarop en plaatsen deze ook op deze website.