Druk in de weer met kabels en leidingen

De kabel- en leidingwerkzaamheden op De Steiger en langs de Oorweg vorderen gestaag. De kabels en leidingen worden verlegd om de toekomstige werkzaamheden voor de weguitbreiding A6 niet te belemmeren.

Netwerk van leidingen

Er ligt in Nederland een heel ondergronds netwerk aan water- en elektriciteitsleidingen, warmte- en gasleidingen en rioolbuizen. Ook in het Almeerse Weerwatergebied kruisen leidingen verschillende locaties waar Rijkswaterstaat in 2017 aan de slag gaat met de weguitbreiding van de A6 en de aanleg van de nieuwe toegangsweg, de Steigerdreef.

Grote mollen

“Eigenlijk kun je ons beschouwen als een soort mollen”, aldus Projectmanager Kees Hoogstraten van aannemerscombinatie A.Hak/Reimert. “Aan de buitenkant zie je niet precies hoe ingenieus we ondergronds te werk gaan. Zichtbaar zijn slechts de molshopen en sleuven die we graven in het landschap. Het enige verschil met een echte mol is dat wij niet zelf ondergronds afdalen, maar dat we door middel van een computergestuurde boring een heel nieuw netwerk graven waar we nieuwe kabels en leidingen in leggen.”

 

boren_onderA6

Met een speciale installatie boren we diagonaal onder de A6 door voor kabels en leidingen.

5 partijen, 1 taak

In het Weerwatergebied werkt de aannemerscombinatie voor verschillende partijen tegelijk. Dat vraagt om de nodige afstemming. Hoogstraten: “Denk aan de waterleidingen voor Vitens, de elektriciteitsleidingen voor Alliander én de rioolleidingen voor Waterschap Zuiderzeeland. Bovendien hebben we te maken met de grondeigenaar, de gemeente Almere en uiteraard Rijkswaterstaat als ‘eindregisseur’, want zij geven precies aan op welke plekken de kabels en leidingen verlegd moeten worden.”

Leidingen klaarleggen

De bouwkeet naast McDonalds is een centraal punt voor de aan- en afvoer van materiaal. Diverse andere plekken op De Steiger en langs ’t Oor worden gebruikt voor het uitleggen van alle verschillende leidingen. “Fietsers kunnen daarom op sommige plekken geen gebruik maken van fietspaden. We ontkomen helaas niet aan verschillende omleidingen voor fietsers, maar we doen ons uiterste best om deze overlast zo veel mogelijk te beperken.”

 

Nieuwe kabels en leidingen worden uitgelegd langs de Oude Waterlandseweg.

Tot en met voorjaar 2016

Inmiddels zijn de eerste boringen klaar en kunnen de eerste molshopen al weer verwijderd worden. Hoogstraten: “Het is nu nog even behelpen, maar in het voorjaar van 2016 zijn al deze kabel- en leidingverleggingen klaar.”

Bekijk ook