Weekendwerk Gaasperplasmetro

Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober werken we dag en nacht bij de Gaasperdammertunnel onder het spoor van de metrolijn Gaasperplas (53). We voeren onderhoud uit aan de rubberen blokken waar de spoorviaducten op rusten. Deze werkzaamheden worden met de hand en klein gereedschap uitgevoerd. Ze leveren weinig overlast op voor de omgeving.

Oplegblokken vervangen 

Voordat de bouw van de Gaasperdammertunnel van start kon gaan, bouwde IXAS voor de twee metrospoorlijnen een viaduct in de bestaande sporen van de metrolijn. De betonnen viaducten rusten op palen. Tussen de palen en het viaduct zitten rubberen blokken. Deze oplegblokken moeten worden vervangen. 

 

Tijdens het onderhoud van de blokken is steeds één metrospoor 24 uur niet beschikbaar. We voeren de werkzaamheden daarom uit in het weekend. Dan zijn er minder reizigers. 

Werktijden en werkzaamheden 

Het werk aan de oplegblokken start op zaterdag 6 oktober om 01:00 uur, aan het einde van de normale dienstregeling. Tussen 01.00 en 05.00 uur drukken we met hydraulische cylinders het betonnen viaduct van het oostelijke spoor 1 centimeter omhoog, zodat de blokken los komen te liggen. De blokken halen we weg en we controleren ze op beschadigingen. Daarna leggen we ze een uur in water van 40 graden celcius, zodat ze hun oorspronkelijke vorm weer aannemen. De blokken plaatsen we vervolgens terug en we brengen met de hand betonmortel aan, zodat ze stevig vast blijven zitten. Deze mortel moet vervolgens 19 uur uitharden.

 

Op zondag 7 oktober laten we rond 00.30 uur het spoordek zakken, zodat het spoor weer beschikbaar is voor de normale dienstregeling. Vanaf 01.00 uur voeren we de onderhoudswerzaamheden uit bij het westelijke spoor. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden maandag 8 oktober om 02.00 uur klaar. 

Hinder 

Het onderhoudswerk aan de metro brengt weinig geluidshinder met zich mee. Omdat de werkzaamheden in de nacht plaatsvinden, zult u waarschijnlijk wel iets horen. Mogelijk heeft u ook last van de verlichting van de bouwplaats. 

 

Vanwege de werkzaamheden is er op zaterdag 6 en zondag 7 oktober tussen de metrostations Kraaiennest en Gaasperplas maar één metrospoor beschikbaar. Mogelijk zijn er aanpassingen in de dienstregeling. Kijk hiervoor op www.gvb.nl. 

Meer informatie

Bouwbericht – Vervangen oplegblokken metro Gaasperplas