Werkzaamheden openstelling vierde tunnelbuis A9 Gaasperdammerweg

Van zondag 8 november 22.00 uur tot maandag 23 november 05.00 uur voeren we de laatste werkzaamheden uit voor de openstelling van de Gaasperdammertunnel. We sluiten dan bestaande wegen aan op de zuidelijke tunnelbuis. We werken voornamelijk op drie locaties: bij op- en afrit 1 Weesp bij de Loosdrechtdreef, bij de Gooiseweg en bij de oprit naar de A9 vanaf de S111 Muntbergweg. Voor de werkzaamheden zijn afsluitingen op de A9 nodig. 

Op maandag 23 november is er een nieuwe situatie op A9, dan rijdt al het verkeer door de Gaasperdammertunnel.

Voor het aansluiten van de zuidelijke tunnelbuis werken we tussen 8 en 23 november voornamelijk op drie locaties: aan de oostkant van de tunnel tussen af- en oprit 1 Weesp en de brug over de Gaasp, bij de Gooiseweg en aan de westkant van het tracé tussen de oprit bij de Muntbergweg en de inrit van de tunnel. Als deze tunnelbuis op 23 november open gaat, kan verkeer van de A9 richting knooppunt Diemen niet meer naar afrit 1 (S113) Weesp. Deze afrit wordt permanent afgesloten. De oprit vanaf de Loosdrechtdreef blijft wel bestaan. 

8 – 13 november – Sanering vervuilde grond 

Om de tunnel te kunnen bouwen hebben we in 2016 de noordelijke rijbaan van de A9 afgebroken. Tijdens dit werk troffen we aan de oostkant vervuilde grond aan. Deze grond hebben we gecontroleerd afgegraven en afgevoerd naar een erkend verwerker. Onder de huidge A9, ter hoogte van de Loosdrechtdreef en Langbroekdreef, is nog een deel van deze vervuilde grond aanwezig. Van maandag 9 tot en met vrijdag 13 november voeren we deze grond op een veilige manier af. Medewerkers dragen dan beschermende wegwerpkleding, die wordt vernietigd. 

13 – 23 november – Aansluiten tunnelbuis bij afrit 1 / Loosdrechtdreef 

Als de vervuilde grond is verwijderd sluiten we de zuidelijke tunnelbuis aan op de bestaande wegen. We werken dan vanaf de tunneluitgang tot voorbij de Brug over de Gaasp. Op deze locatie heien we ook twee palen voor een verkeersportaal dat over de weg wordt geplaatst. 

Tot en met 23 november – Werkzaamheden Gooiseweg 

Bij de Gooiseweg bouwen we op het dak van de tunnel een verkeersplein. In het weekend van 20 tot 23 november maken we het verkeersplein af. We brengen dan ook asfalt aan op de vluchtheuvels van de kuising Langbroekdreef/ Gooiseweg. 

15 – 21 november – Werkzaamheden westkant tunnel 

Aan de westkant van de tunnel sluiten we knooppunt Holendrecht en de oprit vanaf de Muntbergweg aan op de weg naar de zuidelijke tunnelbuis. 

20 – 22 november – Testen installaties 

Tussen 20 en 22 november voeren we testen uit aan de technische installaties van de tunnel. We controleren dan onder andere de werking van de luidsprekers die bij de in-en uitgangen hangen. Dit zorgt voor geluid in de omgeving. Deze testen voeren we overdag uit. 

Hinder door nachtwerkzaamheden

Er moet veel werk worden verzet om de laatste tunnelbuis aan te kunnen sluiten op de bestaande wegen en om het tracé van de A9 Gaasperdammerweg helemaal af te werken. Tussen 8 en 23 november zorgen grote machines en bouwverkeer voor geluid in de omgeving. Dit kan hinderlijk zijn voor omwonenden. 

Werkzaamheden die veel hinder geven, voeren we zoveel mogelijk tussen 07:00 en 19:00 uur uit. Zo brengen we overdag de heipalen voor het verkeersportaal aan en plaatsen we bijna alle vangrails overdag. Vanwege de beperkte tijd dat de A9 is afgesloten moeten we ook in de nacht werkzaamheden uitvoeren die voor geluid zorgen: 

  • Op zondag 8 november en tussen zondag 15 en zondag 22 november op de A9 ter hoogte van afrit 1 / Loosdrechtdreef. In deze nachten verwijderen we onder andere asfalt door het te breken en zagen detectielussen in het wegdek. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 november plaatsen we een vangrail langs de A9. 
  • Op vrijdag 20 en zaterdag 21 november bij de Gooiseweg. In deze nachten verwijderen aan de noordkant van de tunnel de tijdelijke oprit naar de tunnel, asfalteren het verkeersplein en plaatsen verkeersborden en bewegwijzering. 
  • Tussen zondag 15 en zaterdag 21 november aan de westkant van de tunnel. In deze nachten verwijderen we barriers en werken we bermen af met een graafmachine. 

Mocht u prijs stellen op oordopjes, dan brengen we die bij u langs. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar communicatie@ixas.nl. 

Lees voor álle informatie ook dit bouwbericht.