Nieuwe brug over de Gaasp krijgt dekken

Naast de Brug over de Gaasp in de A9 zijn ze goed zichtbaar: de grote oplegbalken voor de nieuwe, tweede brug over de rivier. In februari legt aannemerscombinatie IXAS met grote kranen hier 5 brugdekken op. Een bijzondere klus, ook voor uitvoeringsleider Ronald Koel die al bijna 30 jaar in het vak zit. Ronald: “Voor ons is dit een hoogtepunt waar we met z’n allen de afgelopen maanden hard naartoe hebben gewerkt.” U kunt dit werk ook komen bekijken.

Lange liggers en grote kranen

“De brugdekken bestaan steeds uit 19 liggers”, legt Ronald uit. “De langste komen boven de Gaasp. Die zijn maar liefst 57 meter lang en wegen 220 ton. We gebruiken enorme kranen van 80 meter hoog om ze op hun plek te leggen. Zo groot zie je ze niet vaak. De ondergrond hebben we daarom extra versterkt, zodat ze stevig staan. De laatste week van januari hebben we nodig om de kranen op te bouwen en als het werk af is, duurt het ook een week om ze weer af te breken.”

 

liggers_Gaasp

Verspreid over 5 ‘velden’ worden de liggers gelegd.

Over het IJsselmeer

“De betonnen liggers laten we maken in Friesland”, vervolgt Ronald z’n verhaal. “Op grote pontons gaan ze via het IJsselmeer naar Nigtevecht. Daar laden we ze over op kleinere pontons zodat ze 1 voor 1 naar ons werk bij de Gaasp kunnen komen. Het ophijsen en neerleggen van 1 ligger duurt ongeveer 20 minuten. We hebben de eerste 3 weken van februari nodig om alle 95 liggers op hun plek te leggen. Tot slot werken we het dek af en richten de weg in. Als het verkeer er in april overheen rijdt, kunnen we meteen verder met het afbreken van de oude brug om op die plek nóg een nieuwe brug te bouwen. Voorlopig zijn we dus nog even bezig!”

Kom kijken

Op vrijdag 5 februari worden de langste liggers op hun plek gelegd. Aannemerscombinatie IXAS en Rijkswaterstaat nodigen omwonenden uit om naar dit bijzondere werk te komen kijken. U bent tussen 13.30 en 16.30 uur van harte welkom in de tuin van het Golden Tulip Hotel aan de Provincialeweg 38 in Amsterdam. Lees ook het bouwbericht en de uitnodiging voor meer details en planning van het inhijsen. Let wel: de planning is afhankelijk van goede weersomstandigheden.

Lees meer