Voor het verbreden van de A9 Gaasperdammerweg en de aanleg van de tunnel moesten bomen gekapt en struiken worden verwijderd. Om ervoor te zorgen dat stadsdeel Zuidoost een stedelijke omgeving omringd door groen blijft, zijn er afspraken gemaakt met gemeente Amsterdam dat de totale waarde van de gekapte bomen weer wordt teruggebracht (gecompenseerd) in het stadsdeel. Wat is de stand van zaken?
Verleggen kabels en leidingen
Om aannemerscombinatie IXAS de benodigde werkruimte te bieden voor alle werkzaamheden, zijn vooruitlopend op de verbreding van de A9 Gaasperdammerweg kabels en leidingen verlegd. Hiervoor is begin 2014 groen verwijderd. De werkzaamheden voor het verleggen van kabels en leidingen zijn op veel plekken afgerond. Ook is bijna al het groen teruggeplant.
Samen met het stadsdeel
In eerste instantie is in samenspraak met stadsdeel Zuidoost gekeken naar mogelijke locaties voor de herplant van bomen. In het projectgebied bleken te weinig locaties beschikbaar voor de te herplanten bomen door de grote hoeveelheid kabels en leidingen die in de grond liggen. Bomen mogen namelijk niet bovenop een bestaande kabel of leiding geplant worden. Struiken en heesters mogen dat wel.
Samen met de buurt
Eind 2014 zijn verschillende buurt- en bewonersbelangenverenigingen gevraagd om mee te denken over locaties voor nieuw groen in hun buurt. Met de tekening op de keukentafel is samen het bestaande herplantplan aangepast. Zo zijn bijvoorbeeld op plekken waar geen bomen kunnen staan heesters bedacht en zijn er locaties aangegeven voor bomen die nog geen plek hadden in het oorspronkelijke herplantplan. Zo is er toch een compleet plan opgesteld waarmee de gekapte bomen 1 op 1 gecompenseerd worden en de buurten weer een groen karakter krijgen. De eerste bomen en struiken zijn in maart herplant. In het najaar is het resterend groen uit het plan aan de beurt.
Lees ook
- Wat en waarom verbreding A9 Gaasperdammerweg >
- Intrekken 700 meter waterleiding Kelbergenpad met 10 telekranen >