Calamiteitenoefeningen in de Gaasperdammertunnel

De chauffeur van een touringcar met 50 mensen aan boord moet in de Gaasperdammertunnel plots remmen voor een brandende auto. De bestuurder van deze auto doet een bluspoging met een handbrandblusser en loopt brandwonden op. Dit gebeurde gelukkig niet echt.

Dit was onderdeel van de calamiteitenoefeningen die de brandweer, politie, ambulancedienst en de meldkamer van de hulpverleningsdiensten in Amsterdam-Amstelland in samenwerking met Rijkswaterstaat op 5 en 6 november organiseerde. Zo kunnen de hulpdiensten oefenen met de aanrijroute, de vluchtroutes en de aansluitingen van de brandblussystemen. Bij de oefening waren ook acteurs aanwezig waaronder enkele bewoners uit Zuidoost.

Het scenario

Een gezelschap van zo’n 50 personen is met een touringcar op weg van Almere naar IJmuiden voor een dagtocht. Wanneer de touringcar de tunnel inrijdt moet de chauffeur plotseling remmen voor een ongeval. Er staat een brandende auto in de tunnel. De bestuurder van deze auto doet een bluspoging met een handbrandblusser, loopt brandwonden op en vlucht vervolgens naar de vluchtbuis. In de vluchtbuis komt zij ten val en kan niet meer opstaan. Iets voor de brandende auto zijn twee andere voertuigen met elkaar in botsing gekomen. Deze bestuurders zijn gewond en zitten bekneld. In de tunnel ontstaat een file waarin zich onder andere de touringcar met het gezelschap bevindt. In deze chaos moesten hulpdiensten hun weg kunnen vinden.

De veiligheidssystemen gaan meteen in werking als er een calamiteit is gedetecteerd; De lampen worden feller, de ventilatoren gaan blazen en via de luidsprekers hoor je wat je moet doen. Belangrijk in zo’n situatie is dat de betrokkenen goed luisteren naar de instructies die door de luidsprekers te horen zijn.

Leren

Gelukkig was dit een oefening. Dat betekent dat niet alles goed hoeft te gaan. Het is belangrijk dat hulpdiensten leren van de oefening. Mocht het onverhoopt echt een keer fout gaan in de tunnel, dan is iedereen goed voorbereid. De oefening wordt de komende tijd geëvalueerd.