Aanleg betonplein

Voor de bouw van de vloeren, wanden en het dak van de tunnel heeft bouwcombinatie IXAS veel beton nodig. Het meeste beton wordt op de bouwplaats gemaakt. Hiervoor maakt IXAS een betonplein tussen de afrit S113 richting Weesp en de wisselbaan. Met dit bouwbericht informeren we u over de aanleg van het betonplein en het reilen en zeilen aldaar tijdens de bouw van de tunnel.

Aanleg betonplein

Voor de aanleg van het betonplein zijn niet veel werkzaamheden nodig. Vorige week zijn enkele bouwwegen rondom het betonplein geasfalteerd. Ook zijn er al bunkers geplaatst voor de opslag van de grondstoffen voor beton: zand en grind en cement. Op dinsdag 30 augustus worden de menginstallaties en silo’s waar het beton in gemaakt wordt, aangevoerd en op hun plek gezet. Het plaatsen gebeurt met een hijskraan. Als er op dinsdag teveel wind staat om te hijsen, verplaatsen we deze werkzaamheden naar woensdag of donderdag. De hele volgende week werken we aan het draaiklaar maken van het betonplein.

Het maken van beton

In de week van 5 september starten we met het maken van beton. Op het betonplein wordt van 7.00 – 19.00 uur het beton voor de tunnel gemaakt. Daarna worden de menginstallaties schoongemaakt met een hogedrukreiniger. Als een betonstort op de bouwplaats uitloopt, bijvoorbeeld vanwege storingen, draait het betonplein ook wat langer door. De betonmixers (de molenwagens waarin beton vervoerd wordt) rijden tussen 7.00 en 19.00 uur op en neer tussen het betonplein en de tunneldelen waar het beton nodig is. De aanvoer van de grondstoffen voor het beton gebeurt 24 uur per dag.

Hinder en maatregelen

Het storten van de grondstoffen in de bunkers, het blazen van cement in de silo’s en het vullen van de betonmixers geeft naar verwachting weinig geluidshinder.
De menginstallatie is de plek waar het cement, zand, grind en water in een mengunit gestort worden om daarna te mengen tot beton. De menginstallatie wordt bekleed met geluidschermen. Dit zorgt voor meer dan een halvering van het geluid. De stortkoker, waardoor het beton in de betonmixers gestort wordt, krijgt een geluidswerende flap. Ook deze zorgt voor meer dan een halvering van het geluid.

 

Bouwbericht – Aanleg betonplein (PDF)

 

Lees meer over hoe en wat? Beton