Amstellanddag 2023: Aandacht voor natuur en activiteiten voor jong en oud

Zondag 4 juni 2023 organiseert Stichting Beschermers Amstelland weer de jaarlijkse Amstellanddag. Aannemer VeenIX, die in opdracht van Rijkswaterstaat werkt aan de verbreding van de A9 in dit gebied, is erbij. Vanuit ons initiatief Buurbouw faciliteren VeenIX en Rijkswaterstaat een onderdeel van dit evenement op speciaal verzoek van de Boeren van Amstel.

Te gast in natuurgebied

Met het project A9BAHO zijn wij te gast in dit gebied. In het hart van de polder De Ronde Hoep is 180 ha. weiland in bezit van Landschap Noord-Holland. In nauw overleg met deze organisatie beheren de Boeren van Amstel deze percelen op zo’n wijze dat de omstandigheden voor de weidevogels optimaal zijn. Eén van de deelnemende boeren aan dit collectief is boer Korrel van boerderij Polderzicht die vlak bij het A9 viaduct over de Polderweg woont en boert.

Wereldrecordpoging

Tijdens de Amstellanddag is er veel te doen, te beleven en te zien voor jong en oud in het Amstelland. Bij Boerderij Polderzicht zijn er activiteiten van 12.00 uur tot 14.00 uur. Zo doet Boeren van Amstel een wereldrecordpoging “Grootste melkpak ter wereld hijsen” waarbij zij gebruik mogen maken van een kraan van aannemer VeenIX. Hiervoor hebben zij een melkpak van enorme afmetingen laten ontwikkelen. Het is spannend of de poging zal slagen dus kom op tijd aanmoedigen en maak dit spektakel live mee!

Mooiste Polder Pannenkoek

Op deze Amstellanddag zijn boeren en bouwvakkers van de A9 echte koekenbakkers van de Polder Pannenkoek. De pannenkoeken worden bereid met verse producten zoals haver, melk (speciaal van de Boeren van Amstel),  en kakelverse eieren van Boerderij Polderzicht. Deelnemers kunnen deze pannenkoek versieren. Voor de versierders van de mooiste Polder Pannenkoek zijn leuke prijzen te winnen, zoals de weidevogelverrekijker of een houten wegenbouwset, gemaakt van het hout van bomen die hebben moeten wijken voor de verbreding van de rijksweg.

Meer informatie over deze editie van de Amstellanddag vindt u via de website van de Stichting Beschermers Amstelland.

Extra weidevogelgebied

Met de aankoop en inrichting van het perceel Worms in de Holendrechterpolder wordt er door het project A9BAHO extra weidevogelgebied gecreëerd voor onder andere de grutto, kievit en de tureluur met 6 hectare.