Cursus omgaan met tunnelangst in de Gaasperdammertunnel een succes

Als je angst hebt om met de auto door een tunnel te rijden, hoe ga je daar dan mee om? Hiervoor kwamen woensdag 11 maart twintig cursisten naar de Gaasperdammertunnel. Dit voorjaar gaan de tunnelbuizen in fases open voor het verkeer en voor sommige mensen uit de regio is dat een moment waar ze huizenhoog tegenop zien.

Onder begeleiding van zeven rijangstcoaches en een psychologe gingen de cursisten aan de slag om hun angst te overwinnen. Medewerkers van Rijkswaterstaat en IXAS gaven uitleg over alle hoogstaande technische systemen die in de tunnel aanwezig zijn, waardoor weggebruikers veilig door de tunnel kunnen rijden. Met bijvoorbeeld camera´s houdt de tunneloperator de situatie in de tunnel 24/7 in de gaten en lussen in het wegdek detecteren direct een langzaam rijdend voertuig.

Tijdens een wandeling konden de cursisten rustig door een lege tunnel lopen, om te voelen hoe dat is. Ze konden de vluchtdeuren testen en gebruikmaken van de vluchtgang. In het dienstgebouw zagen ze op de grote schermen hoe snel er contact werd gelegd met iemand die in de tunnel tot stilstand was gekomen. Daarna was het tijd voor het echte werk: met de auto onder begeleiding van een coach zelf door de drie kilometer lange tunnel rijden. Eerst met 30 kilometer per uur, later met 80, zonder opgejaagd te worden door ongeduldige medeweggebruikers.

Een eerste stap om tunnelangst te overwinnen was gezet, zeiden cursisten aan het eind van het programma. Ze hebben veel aan de dag gehad.

Lees ook het verslag van Het Parool en bekijk de reportage van AT5.

Ongeveer 10% van de Nederlanders is bang in het verkeer. Dat kan tunnelangst zijn, maar ook angst om over een brug te rijden. De Nederlandse Beroepsvereniging voor Rijangstcoaches kan automobilisten helpen hun angst de baas te worden. Meer informatie kunt u lezen op rijangstlabel.nl of u kunt contact opnemen via info@rijangstlabel.nl.