Feest bij Gaasperdammerweg: laatste heipaal in de grond

Na 10.000 heipalen was het vrijdag zover: de laatste heipaal voor de Gaasperdammertunnel ging de grond in. Daarmee komt een eind aan het heien.

De laatste paal werd vrijdag geslagen door Jacqueline Hospers. Zij reageerde op de oproep ‘wie slaat de laatste paal’. Waarom wilde zij graag de laatste paal slaan: ‘de werkzaamheden vinden plaats in onze achtertuin, we hebben er elke dag op uitgekeken en alle klappen in huis gevoeld. En ook niet onbelangrijk: het leek me super gaaf om te doen!’

8 miljoen klappen

‘De kortste heipaal die de grond in is gegaan is 10,75 meter en de langste 24,75 meter’, weet Jeroen Piscaer, hoofduitvoerder funderingen van IXAS. Hij heeft nog meer feiten paraat: ‘Gemiddeld moet je ongeveer 800 klappen geven op een heipaal om hem in de grond te slaan. Dat betekent dat er ongeveer 8 miljoen keer op een heipaal is geslagen.’

 

Zwaargewichten

Voor deze grote klus zijn er 10 heistellingen gebruikt. De kleinste was 30 meter lang en woog 100 ton, de grootste 55 meter en had een gewicht van 250 ton. Nog wat weetjes: er zit in totaal 33.000 m3 beton in de palen, en 4800 ton aan wapeningskorven. Om het geluid van het heien te reduceren, is er gebruikgemaakt van geluidsmantels. Daarvan zijn er ongeveer 15 in Nederland. Voor de Gaasperdammertunnel zijn er daarvan 10 gebruikt.

En verder

Nu de laatste heipaal in de grond zit, gaan we verder met het bouwen van de tunnelbuizen. Daarna asfalteren we in de tunnel en brengen we de wegmarkeringen aan. Als dat klaar is, brengen we de technische installaties aan, en gaan we ze testen.

Amsterdam Zuidoost verbonden

Als alles werkt, kan de tunnel in 2020 open voor verkeer. Dan leggen we ook het park aan op de tunnel. Daarmee worden de wijken in Amsterdam Zuidoost met elkaar verbonden. Daar is Hans Mooren, stadsgids in de Bijlmer erg blij mee, vertelt hij in onderstaand filmpje. Andro Bottse van het dagelijks bestuur Amsterdam Zuidoost en directeur van de Amsterdam ArenA Henk Markerink vertellen hierin ook over het belang van de Gaasperdammerweg voor het gebied. Het filmpje laat de transitie van 50 jaar Bijlmer zien.